Διατροφή στην αιμοκάθαρση

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Η διατροφή στα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση παίζει σημαντικό ρόλο για την πορεία της νόσου.

Η δίαιτα που κάνουν οι νεφροπαθείς θεωρείται από τις πιο περιοριστικές, όπου αν ο ασθενής την ακολουθεί πιστά μπορεί να μειώσει τους κινδύνους. Αν ο ασθενής κάνει αιμοκάθαρση, η δίαιτα που ακολουθεί είναι κάπως πιο ελεύθερη σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο γενικός κανόνας που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι:

  • Περιορίζετε η λήψη υγρών ( η ποσότητα εξαρτάται από τον όγκο των ούρων που αποβάλλει ο ασθενής )
  • Περιορίζεται η πρόσληψη νατρίου, καλίου και φωσφόρου
  • Χρειάζεται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου

Όλα τα παραπάνω είναι όμως γενικά, γιατί ο κάθε ασθενής που κάνει αιμοκάθαρση θα πρέπει να έχει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, για το λόγο ότι η δίαιτα εξαρτάται από το ύψος, την ηλικία, το φύλο, κ.α του ασθενούς όπως επίσης και αν υπάρχει συννοσηρότητα, δηλαδή να έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α

Διατροφή 

Η διατροφή που συστήνεται για τους ασθενής που κάνουν αιμοκάθαρση είναι η Μεσογειακή Διατροφή, αλλά με κάποιους περιορισμούς όπως:

  • Να αποφεύγουν τα αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, πουρέ και καλαμπόκι, κυρίως αυτοί που έχουν υψηλά επίπεδα καλίου
  • Όσοι έχουν υψηλά επίπεδα φωσφόρου, θα πρέπει να περιορίσουν τα παραπάνω τρόφιμα αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης μαζί και την βρώμη
  • Να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά και γενικά να αποφεύγουν τα αλμυρά τρόφιμα όπως ελιές, τυρί, κτλ.
  • Να καταναλώνουν όσπρια και λαδερά μόνο 1 φορά/ εβδομάδα, όπου συνιστάτε όταν τα βράζουν να αλλάζουν 2 φορές το νερό και να χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα ντομάτας ώστε να αποφύγετε την αύξηση της περιεκτικότητας του καλίου
  • Να καταναλώνουν λαχανικά, αλλά όχι αυτά που περιέχουν αυξημένη ποσότητα καλίου, όπως ντομάτα, σπανάκι, αγκινάρες και μανιτάρια. Αν όμως θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα τεμαχίσετε και να τα βράσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητα καλίου
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα να καταναλώνετε 1 μερίδα/ ημέρα, λόγω της αυξημένης ποσότητας φωσφόρου που περιέχουν και να επιλέγετε με χαμηλά λιπαρά (1,5-2%)
  • Να καταναλώνετε φρούτα κάθε μέρα εκτός μπανάνα, σύκο, πορτοκάλι, ρόδι, ακτινίδιο και πεπόνι καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου
  • Να καταναλώνουν ψάρια 1-3 φορές/ εβδομάδα, ανάλογα με τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα και τις οδηγίες του γιατρού
  • Αποφύγετε τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φώσφορο
  • Η κατανάλωση πουλερικών που συστήνετε είναι 1-2 φορές/εβδομάδα, ενώ το κόκκινο κρέας 2-3 φορές/ μήνα
  • Η κατανάλωση βραστών αυγών είναι η ιδανική πηγή πρωτεΐνης
  • Να αποφεύγετε η κατανάλωση υγρών τροφίμων όπως σούπες, ζελέ, χυμοί κ.α και η λήψη ξηρών καρπών καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου

Ένα αρκετό σημαντικό κομμάτι είναι, οι ασθενείς να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, ιδίως την περιεκτικότητα σε νάτριο, φώσφορο και κάλιο. Να εν τάξουν  την άσκηση στην καθημερινότητά τους ώστε μαζί με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα.

Περισσότερες Ειδήσεις