Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Σταϊκούρας: Λίγο πάνω από 7,5% η αύξηση στις συντάξεις

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2023, μέσα από τον οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ακριβές ποσοστό της αύξησης των συντάξεων.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών τοποθετεί την αύξηση λίγο πάνω από το 7,5% και δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ουσιαστικά καθορίζεται από τον μέσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου, αυτό το οποίο ουσιαστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών σήμερα είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος εκτιμάται λίγο πάνω από το 5,5%. Να θυμίσουμε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη φέτος 5,3% και ο πληθωρισμός θα κινηθεί λίγο χαμηλότερα από το 10%. Βέβαια, όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα το μεσημέρι, που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2023 στη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών είπε αναφερόμενος σε τυχόν νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια γενικότερα είπε ότι όλα αξιολογούνται, ακόμα και το θέμα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Όπως είπε, ουσιαστικά εξαρτώνται όλα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος υπάρχει.

Δεδομένου ότι βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μια συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήδη αυτό φαίνεται στα επιτόκια των δανείων τα οποία είναι κυμαινόμενα. Εκείνο το οποίο είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δούμε ανακοινώσεις από τις ελληνικές τράπεζες για αύξηση του επιτοκίου στις καταθέσεις.

«Οτιδήποτε και να με ρωτήσετε θα σας πω ότι αξιολογείται, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα της οικονομίας και ποιες είναι οι προτεραιοποιήσεις, διότι θα πρέπει μετά να δούμε πρώτα ποιες είναι τα τρόφιμα ή είναι τα καύσιμα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Μega.

Περισσότερες Ειδήσεις