Το ντέρμπι των δυο αιωνίων
Το ντέρμπι των δυο αιωνίων

Το ντέρμπι των δυο αιωνίων

Το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που έγινε την προπερασμένη Κυριακή, δεν μπόρεσε να ταράξει τα νερά της επικαιρότητας της ακρίβειας, το καλάθι του νοικοκυριού, των υποκλοπών και της ενδοοικογενειακής βίας, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Η ποδοσφαιρική αναμέτρηση στη Λεωφόρο με το αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στο 96ο λεπτό μαζί με τις διαμαρτυρίες, τα σχόλια και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από την πλευρά του Ολυμπιακού, μας έδωσε την αφορμή να ξεφύγουμε σήμερα από την συνηθισμένη ελληνική και ξένη θεματολογία.

Μπορεί το αποτέλεσμα στο ματς να έληξε ισόπαλο 1-1 αλλά όπως κάθε φορά έτσι και φέτος ήταν αδύνατον να ξεκινήσει και να τελειώσει απολύτως ομαλά και να μην ακολουθήσει χαρτοπόλεμος δηλώσεων για διαιτητές, οφσάιντ και πέναλτι, χωρίς να ευχαριστηθεί τελικά τη μπάλα ο κόσμος που το παρακολουθούσε.

Η ισοπαλία αυτή σταμάτησε το φετινό σερί νικών του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, αλλά δεν επισκίασε τις νίκες και τις πράσινες λαοθάλασσες της Λεωφόρου , του Βόλου, Τούμπας, Βικελίδης και Καραϊσκάκη που έχουν σημειωθεί την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο.

Όλες αυτές οι νίκες του Παναθηναϊκού και οι λαοθάλασσες των γηπέδων έχουν μαζί τους το ίδιο άρωμα με τις επιτυχίες του Ολυμπιακού στις αρχές της δεκαετίας του 70 και μετά, όταν μαζί με τους συνομήλικούς μας παρακολουθούσαμε το ποδόσφαιρο από το ραδιόφωνο.
Δεν υπήρχε τότε ούτε ίντερνετ, ούτε ιδιωτική ραδιοφωνία, ούτε έγχρωμη τηλεόραση .

Κάθε Δευτέρα οι αθλητικές εφημερίδες δημοσίευαν νέο ρεκόρ συνολικού αριθμού εισιτηρίων πάνω από 100.000 κάθε Κυριακή στα γήπεδα όλης της Ελλάδας.

Σελίδες ολόκληρες με αθλητικά ρεπορτάζ σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, με μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις φάσεις των γηπέδων, αποτυπώνουν την μαγεία του ποδοσφαίρου από τις εικόνες των ποδοσφαιρικών αγώνων της εποχής εκείνης.

Η νοσταλγία αυτής της εποχής ξύπνησε τώρα παρά την ισοπαλία που έληξε το ντέρμπι επειδή η παναθηναϊκή ξέφρενη φετινή πορεία, θυμίζει έντονα την ποδοσφαιρική ολυμπιακή κυριαρχία της θρυλικής ομάδας του Νίκου Γουλανδρή 1973-1975.

Ποιος από εμάς δεν θυμάται την περίφημη αυτή ενδεκάδα του Ολυμπιακού, Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σίωκος, Γκλέζος, Αγγελής, Συνετόπουλος , Δεληκάρης, Βιέρα , Τριαντάφυλος, Αργυρούδης και Λοσάντα.

Τότε ήταν ο Ολυμπιακός που έκανε πανευρωπαϊκό ρεκόρ τερμάτων 102-14 σε 34 αγώνες, δηλαδή σκοράριζε κατά μέσο όρο τρία γκολ σε κάθε αγώνα.

Αντίστοιχα φέτος ο Παναθηναϊκός με δέκα νίκες στα δέκα ματς, με δυο γκολ κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα .

Βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι συγκρίνουμε ποδόσφαιρο μεταξύ άλλων εποχών κατά βάση ανόμοια πράγματα, αφού από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει απόσταση μισού αιώνα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διαγράφεται η άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα με τις κακές επιδόσεις των ομάδων της στην Ευρώπη έχει βυθιστεί στην εικοστή θέση στις βαθμολογίας στην UΕFA.

Το Μουντιάλ θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας που δεν κατάφερε να προκριθεί.

Η απαξίωση του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι μεγάλη και οι ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο απομακρύνονται από στις μεγάλες διοργανώσεις .

Κάθε χρόνο οι μεγαλοπαράγοντες << σκοτώνονται >> μέσα και έξω από τα γήπεδα και όχι μόνο στα ντέρμπι για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα να βγει στην Ευρώπη.
Όμως ποια είναι η αξία να κερδίσουν το ελληνικό πρωτάθλημα, αφού δεν είναι άξιοι να βοηθήσουν στις ομάδες των να προχωρήσουν στην Ευρώπη.

Οι <<στρατοί >> των χούλιγκαν προκαλούν επεισόδια εντός και εκτός των γηπέδων χωρίς καμιά αιτία ανεξέλεγκτα με η χωρίς βούληση των παραγόντων στις διοίκησης των ομάδων.

Παρά ταύτα τα πράγματα είναι διαφορετικά και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν και κάποια θετικά δείγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υπάρχει στις ελπίδα ακόμη από τα καλά σημάδια που φαίνονται στην άκρη του << ποδοσφαιρικού τούνελ >>.

Ο Παναθηναϊκός προχωράει δυναμικά και η Λεωφόρος δείχνει μικρή για να χωρέσει τους φιλάθλους του.

Η Α.Ε.Κ. έκτισε ένα γήπεδο στολίδι και οι οπαδοί του δεν αφήνουν ούτε ένα κάθισμα κενό σε κάθε αγώνα.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν ικανοποιητική πληρότητα τα τελευταία χρόνια.
Το Γεντί Κουλέ του Ο.Φ.Η γεμίζει κάθε Κυριακή ενώ η ομάδα δεν παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα εντός αλλά και εκτός έδρας στους αγώνες κατά τη φετινή περίοδο.

Οι Έλληνες φίλαθλοι στην πλειοψηφία των στέλνουν το μήνυμα στις ομάδες των, ότι θέλουν να γεμίσουν τα γήπεδα και το μόνο που ζητούν είναι να παίζεται καλή μπάλα.

Οι μεγαλοπαράγοντες και οι παίκτες των ομάδων καλούνται να <<βάλουν γκολ >> τώρα έστω και στην παράταση και να μην χάσουν αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αθλητισμός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις