Έρευνα: Η πλειονότητα των Ελλήνων αισθάνονται πως η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Η ενεργειακή κρίση ανησυχεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση «Η εικόνα της Ευρώπης στην Ελλάδα σήμερα» που δημοσιεύει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία – Ελλάδας και Κύπρου (FNF) σε συνεργασία με την Κάπα Research. Την ίδια στιγμή, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά,

Η δημοσκόπηση επιχειρεί να καταγράψει την εικόνα της ελληνικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την αποτελεσματικότητα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ, τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την αποτίμηση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και της Γερμανίας.

Τα βασικά συμπεράσματα

Σύμφωνα με όσα δείχνει η έρευνα, η σχέση Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δοκιμάστηκε αλλά δεν διερράγη. Η Ευρώπη παραμένει σταθερή αναφορά για την Ελλάδα και η σχέση τους κρίνεται αμοιβαία επωφελής.

Η εικόνα της Ένωσης βγαίνει τραυματισμένη από τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και η εμπιστοσύνη υποχωρεί.

Ωστόσο, οι Έλληνες διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τον άκαμπτο ευρωσκεπτικισμό άλλων χωρών: η κριτική γίνεται «εποικοδομητικά», με αίτημα την περαιτέρω εμβάθυνση και την κοινή πορεία σε βασικούς τομείς πολιτικής.

Η Γερμανία οφείλει να ξανασυστηθεί στην Ελλάδα. Η βελτίωση της εικόνας της ΕΕ στην Ελλάδα περνά και μέσα από τη βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας.

Περισσότερα στο protothema.gr

Περισσότερες Ειδήσεις