Ηράκλειο: Δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων για την απάτη σε βάρος της Διεύθυνσης Μεταφορών

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Πέντε άτομα εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία στην υπόθεση απάτης σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ζημιά στην Περιφέρεια Κρήτης από την απώλεια εσόδων για υποθέσεις μεταβιβάσεων ή ταξινόμησης οχημάτων, για τις οποίες οι κατατίθεντο πλαστογραφημένες αποδείξεις.

Σε βάρος των πέντε φερόμενων ως εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος. Το ύψος της ζημιάς για το Δημόσιο ξεπερνά τις 840.000 ευρώ.

Την υπόθεση χειρίζεται το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της έρευνας, με τη συνδρομή διορισμένων ειδικών πραγματογνωμόνων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου .

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών, μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Στη συνέχεια, αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, κατέθεταν μικρότερο ποσό, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να προκύπτει το προβλεπόμενο, μικρότερο, ποσό .

Επιπλέον, με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Με αυτό τον τρόπο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, από το 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, ποσό που προέκυψε από τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ , πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης .

Περισσότερες Ειδήσεις