Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες στη σκιά των υψηλότερων επιτοκίων

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Υπό κλοιό διεθνών πιέσεων βρέθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το σήμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για διατήρηση των αυξημένων επιτοκίων επέδρασε αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να δεχθεί ένα έντονο κύμα αναταράξεων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις 860 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 1,40% και διαμορφώθηκε στις 861,76 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (874,04 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 857,90 έως 867,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ανησυχία για τα επιτόκια

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως και ευρέως αναμενόταν, ακολούθησε την καθοδική τάση των διεθνών αγορών, καθώς οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σκόρπισαν κύμα απογοήτευσης στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός τραπεζίτης αφενός διέψευσε τις προσδοκίες περί επικείμενης παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, αφετέρου προεξόφλησε ότι αυτά θα φθάσουν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αρχικώς προβλεπόταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτοκιακό εύρος της Fed, μετά τη mega παρέμβαση του Νοεμβρίου (τέταρτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης), κυμαίνεται στο 3,75% – 4%, με την προοπτική για νέες ανοδικές αναθεωρήσεις να πυροδοτεί ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων τόσο στη Wall Street, όσο και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Σήμερα, μάλιστα, ήρθε και η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας να ανακοινώσει μια νέα αύξηση στα επιτόκια, η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών (κατά 75 μονάδες βάσης). Ως αποτέλεσμα, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου σκαρφάλωσε στο 3% (το υψηλότερο επίπεδο από το 2008), κάτι το οποίο «φουντώνει» τα σενάρια για μεγάλη ύφεση διαρκείας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η διαφαινόμενη διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, ως απότοκο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, επιδρά αρνητικά στις αγορές μετοχών, καθώς υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και «φουσκώνει» το κόστος δανεισμού.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η ελληνική αγορά ενδεχομένως διαθέτει μερικά «όπλα», προκειμένου να ελέγξει μερικώς το νέο κύμα πωλήσεων. Αυτά είναι τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, οι χαμηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό, καθώς και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τις σημερινές πιέσεις, παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, έχοντας περιορίσει στο όριο του 3% τις σωρευτικές απώλειες του 2022. Η μεταβολή δε, στο τελευταίο 30ήμερο καθορίζεται στο άκρως ικανοποιητικό +8%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,18% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,90%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,12% Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 80 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στις χθεσινές ισχυρές απώλειες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν αξιοσημείωτη πτώση εν μέσω της ενίσχυσης του δολαρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,18% και τα 88,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,80% και τα 95,39 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο -1,13% και τα 1.631 δολάρια ανά ουγγιά.

Περισσότερες Ειδήσεις