Η κρίση φτώχειας και Δημοκρατίας
Η κρίση φτώχειας και Δημοκρατίας

Η κρίση φτώχειας και Δημοκρατίας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Η εκτόξευση της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της κρίσης της Δημοκρατίας, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοινωνικοοικονομικό μείγμα, ως ολέθρια αποτελέσματα της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ και της ακροδεξιάς συνιστώσας της, που κατέχει τα πιο κρίσιμα υπουργεία. Αποτελούν στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιτελικού, ακραία νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού ‘’γαλάζιου’’ κράτους, που εδραίωσε, για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και έκανε ‘’τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς εξαθλιωμένους’’.

Συρρίκνωσε, παράλληλα, το κοινωνικό κράτος, αύξησε δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες, κακοποιεί το κράτος Δικαίου, τους θεσμούς, τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, επισύροντας τις επιπλήξεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός τον διεθνή διασυρμό.

Σκάνδαλα, παράλληλα, παρέμειναν ‘’εγκλήματα’’ χωρίς τιμωρία! Μετέτρεψε η κυβέρνηση της ΝΔ το παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis σε σκευωρία, τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη και απάλλαξε των κατηγοριών τους εμπλεκόμενους. Έκλεισε επιπρόσθετα το μέγα σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας Siemens, χωρίς καταλογισμό των ποινικών ευθυνών της δωροδοκίας στους κατηγορούμενους.

Εκτός τούτων, έκλεισε με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη βεβιασμένα, μεθοδευμένα τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή-παρωδία, για το τεράστιο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ολοκληρώνοντας την επιχείρηση συγκάλυψης. Αρνήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής να εξετάσει μάρτυρες, εμπόδισε να βγει η αλήθεια στο φως και από τους ελάχιστους εξετασθέντες, επικαλούμενη παράνομα το απόρρητο των ενεργειών τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ‘’ημέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία’’ και δεσμεύητκε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ο, δε, Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ‘’διπλό σκάνδαλο, παράνομων παρακολουθήσεων και συγκάλυψης’’ και ότι ’’ο πρωθυπουργός και η παρέα του κοροϊδεύουν 11 εκατομμύρια πολίτες’’. Το κλίμα της ατιμωρησίας, όμως, να μην ξεχνάμε ότι δημιουργεί χώρο στην ακροδεξιά και στο φασισμό.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει γίνει επικίνδυνη, προκειμένου να εδραιώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα ΑΕΙ, μοναδική και σε αυτό η Ελλάδα στην ΕΕ. Δημιουργούν τεχνητά επεισόδια και καταστροφές, για να πείσουν ότι είναι αναγκαία η πανεπιστημιακή αστυνομία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών. Και με πανεπιστημιακό άσυλο εξάλλου και χωρίς αυτό μπορούσε η ΕΛΑΣ να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών και οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, αλλά δεν το έκανε.
Όσον αφορά τις εστίες, υπάγονται στις αρμοδιότητες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ του υπουργείου Παιδείας, με διορισμένο πρόεδρο από τη ΝΔ, τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Κ. Δέρβο. Αυτός με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία security, ανέθεσε τη φύλαξη των εστιών με τίμημα 60.000 ευρώ το μήνα! Πού πάνε τόσα χρήματα και αντί για φύλαξη και ασφάλεια, ευθύνονται για τόσες φθορές και ανασφάλεια!
Πέρα από όλα αυτά, που πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, την κοινωνική συνοχή και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια, με την κυβερνητική στρατηγική επιλογή να εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες της ολιγαρχίας, υποβάλλοντας σε αφαίμαξη το λαό. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της Eurostat, τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα αυξάνεται το ποσοστό αυτών, που κινδυνεύουν με φτώχεια, ή αντιμετωπίζουν φτώχεια και αποκλεισμό.
Οι εργαζόμενοι χρειάζονται 2 μισθούς για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση, τον τελευταίο χρόνο, του φυσικού αερίου 220%, ενώ ο ευρωπαϊκός Μ.Ο είναι 60%, καθώς και το διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του ρεύματος, με την παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το κράτος Μητσοτάκη λεηλατεί τους πολίτες, χωρίς να μειώνει το ΦΠΑ ούτε τον ΕΦΚ, οδηγεί, με το τσουνάμι αυξήσεων, σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιδοτεί και συντηρεί την αισχροκέρδεια εις βάρος τους και τα υπερκέρδη τόσο του κράτους όσο και των παρόχων ενέργειας τα οποία δεν έχει φορολογήσει.
Για του λόγου το αληθές, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 το κράτος είχε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ έσοδα από τον ΦΠΑ και τα δίνει ως επιδοτήσεις στη ΔΕΗ και στους 4 παρόχους, αυξάνοντας τα οικονομικά αδιέξοδα των πολιτών. Το εισόδημα τους καταβροχθίζει ο ακραίος πληθωρισμός του 11,4%, αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας 25ετίας, ο μεγαλύτερος των χωρών της Ε.Ε., ενώ είναι διπλάσιος ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς έχει φτάσει στο 62%. Παρόλα αυτά, ξεπέρασαν τις 300.000 οι ρευματοκοπές, χωρίς να προστατεύονται τα ευάλωτα νοικοκυριά, προσθέτοντας η ανάλγητη κυβέρνηση ένα ακόμα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα, η πλέον υπερχρεωμένη χώρα,η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε το δημόσιο χρέος της, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης βαθμιαία συρρικνώνονται σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Οι επενδύσεις περιορίζονται, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καταστρέφεται, ο πρωτογενής τομέας αποδυναμώνεται επικίνδυνα, θύμα της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, εισπράτοντας την κυβερνητική αδιαφορία, σύμφωνη με το αντιπαραγωγικό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που προωθεί.
Κατανοούμε λοιπόν ότι οι πενιχρές παροχές, που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, είναι ψίχουλα, μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις, ενώ κάποια μέτρα αφορούν τα έτη 2023-2024. Μονόδρομος επομένως για τον ελληνικό λαό είναι, με τη δική του ετυμηγορία στις επερχόμενες εκλογές, να βγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να σχηματίσει συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει το ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, νέο πρόγραμμα του, το οποίο απαντά στις κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν.Επιτροπής Ηρακλείου και π.υποψήφια Βουλευτής.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις