Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ
Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ

Κείμενο γνώμης της Χρυσάνθης Καμπουράκη, μέλος της Ν.Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου και π.υποψήφια Βουλευτής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο θριαμβευτής της φετινής ΔΕΘ, με το ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, που παρουσίασε ως αυριανός πρωθυπουργός, το οποίο απαντά στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, που έχουν δημιουργήσει οι πολλαπλές κρίσεις, τις οποίες επιδείνωσε, στο μέγιστο βαθμό, η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, ευνοώντας τα κέρδη των λίγων, εις βάρος των πολλών.

Αφορούν θαρραλέα, ρεαλιστικά μέτρα, αναγκαία για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, δομημένα σε έξι άξονες, εθνικές προτεραιότητες, που στοχεύουν στο τρίπτυχο ‘’δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους’’. Αφορούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον περιορισμό των ανισοτήτων και των αδικιών, τη στήριξη των νέων, του κόσμου της εργασίας, των γυναικών, των οικογενειών, των συνταξιούχων, της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, επιστροφή στους συνταξιούχους των αναδρομικών, της 13ης σύνταξης και αυξήσεις σύμφωνα με το νομο του 4475/2017. Ενίσχυση των ΑΜΕΑ με αύξηση του αναπηρικού επιδόματος, εξασφάλιση βοηθών και εργαλείων αξιοπρέπειας. Στεγαστική πολιτική στήριξης των νέων ζευγαριών, με το διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου, τους κανόνες στο Airbnb και την τράπεζα στέγης για εξασφάλιση χαμηλών ενοικίων.

Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση είναι και η ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, καθώς και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτές από τους 4 στους 9 μήνες. Επίσης η εξασφάλιση βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για ολά τα παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Αλλά και η στήριξη της μητέρας με το επίδομα ως τα 24 έτη του παιδιού και από τη συντάξιμη ηλικία εφ’όρου ζωής.

Είναι πολύ σημαντικά για τον ελληνικό λαό, τον οποίο φτωχοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και αισχροκέρδεια, τα μέτρα δραστικής μείωσης των λογαριασμών ενέργειας, όπως σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, το πλαφόν στα κέρδη παραγωγής ενέργειας στο 5%, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την ανάκτηση του 51% του Δημοσίου, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Προστασία επίσης ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος, αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων, φορολόγηση 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και απόδοση τους στην κοινωνία. Μείωση, επιπλέον, του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την προστασία των καταναλωτών .
Άλλος βασικός άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η ‘’ανάκτηση της εργασίας’’, με την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, 800 ευρώ τον κατώτατο μισθό, επαναφορά του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της δικαιολογημένης απόλυσης, της δήλωσης των υπερωριών, των ελέγχων και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως είχε πετύχει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εφαρμογή επίσης του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Το πρόγραμμα αναφέρεται, επιπρόσθετα, στην ενίσχυση της οικονομίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της Βιομηχανίας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, των εξαγωγών και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Αφορούν επίσης στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με τη διασφάλιση ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, που θα στηριζει την οικονομία και την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εξήγγειλε, επιπλέον, μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, την αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Για τους μικρομεσαίους εξήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, τη διαγραφή μέρους των πανδημικών οφειλών και τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις. Προστασία ακόμα της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης, με ένα νέο πτωχευτικό κώδικα.
Είναι, παράλληλα, ζωτικής σημασίας τα μέτρα που αφορούν στο ισχυρό δημοκρατικό κράτος, στην αποκατάσταση του κύρους της ΕΥΠ, στη διαφανή ενίσχυση των ΜΜΕ, στην κατάργηση των ποινικών ασυλιών, όπως των τραπεζικών στελεχών. Στην ανεξαρτησία ακόμη της Δικαστικής εξουσίας, στην επαναφορά του κράτους Δικαίου, της ομαλότητας των θεσμών, στην ορθή νομοθέτηση και στην αποκατάσταση μισθολογικών και φορολογικών αδικιών.
Είναι εξίσου απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη οι εθνικές προτεραιότητες ενίσχυσης της δημόσιας Παιδείας, αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας της σε όλες τις βαθμίδες, κατάργησης των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των ΑΕΙ. Επαναφορά όλων των θετικών ρυθμίσεων, που είχε κατοχυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον 20.000 νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και ρήτρα αυτόματης πρόσληψης για κάθε ένα, που συνταξιοδοτείται.

Τέλος επισημαίνουμε τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, με το νέο ΕΣΥ, την αύξηση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την ενίσχυση των υποδομών, τη στελέχωση, με την πρόσληψη 15.500 μόνιμων υγειονομικών και τις αυξήσεις των μισθών τους, με 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό.
Το ολιστικό αυτό πρόγραμμα κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας είναι σαφώς κοστολογημένο και, αφαιρώντας τα έσοδα από τις δαπάνες, έχει δημοσιονομικό κόστος 5,6 δις ευρώ, με πολλαπλά οφέλη κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.
Η, δε, χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει από εθνικούς πόρους, κοινοτικούς, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τη συνετή, χρηστή διαχείριση, καθώς έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ωφελεί την κοινωνία και γεμίζει τα δημόσια ταμεία. Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ κατασπαταλεί το δημόσιο χρήμα σε φίλους και ‘’ημετέρους’’, με απευθείας αναθέσεις, στηρίζει τον πλούτο, υποβάλλοντας σε αφαίμαξη το λαό, αυξάνει το δημόσιο χρέος και οδηγεί τη χώρα μας στη χρεοκοπία και στα μνημόνια.

Στις επερχόμενες εκλογές, ο λαός θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτού του προγράμμματος, δίνοντας την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για το σχηματισμό της προοδευτικής κυβέρνησης, που θα υλοποιήσει αυτά τα μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολλών και χάραξης του δρόμου της προόδου και της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις