Realtors Kreta
Realtors Kreta

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οφειλουμε να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία»

Στις εργασίες της Παγκρήτιας Νοσηλευτικής Διημερίδας, με θέμα «Νοσηλευτική και covid 19, Προκλήσεις Διδάγματα» παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης. 

Ο βουλευτής στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

«κ. Παπαδάκη, 

εργαζόμενοι, νοσηλεύτριες, νοσηλευτές, 

κυρίες και  κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Χαιρετίζω τις εργασίες της Παγκρήτιας Νοσηλευτικής Διημερίδας, του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας και εύχομαι καλή επιτυχία.

Αφορμώμενος από το θέμα της διημερίδας “Νοσηλευτική και covid 19, Προκλήσεις Διδάγματα” θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων μας σε εσάς, τους ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπερβάλλατε εαυτόν, παραβλέψατε κάθε κίνδυνο για τη ζωή σας και περιθάλψατε αγόγγυστα τους συνανθρώπους μας  που νόσησαν βαριά από covid 19 και μάλιστα με μόνη έμπρακτη ανταμοιβή και αναγνώριση τα απογευματινά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.

Τι συνέβη όμως πέρα και πίσω από αυτή την ιδιότυπη “αναγνώριση”;

Παλέψατε σε ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με ίδιες δυνάμεις και με ελλιπή μέσα.

Οι φωνές σας και οι εκκλήσεις σας προς τους αρμόδιους, για απαιτούμενες προσλήψεις, για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ναυάγησαν ή σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα!

Τίποτα δεν διδάχθηκε η κυβέρνηση από τα δυο χρόνια της πανδημίας, από τους χιλιάδες θανάτους, από τις αποκαλύψεις για τους λόγους της μεγάλης θνητότητας ασθενών με κορονοϊό, από τις συνεχείς και απέλπιδες εκκλήσεις των υγειονομικών για ενίσχυση του ΕΣΥ, για έγκαιρη επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας. 

Αντίθετα, υπήρξαν φαινόμενα τρομοκρατίας σε όποιον τολμούσε να εκθέσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και την εγκατάλειψη όλων εκείνων που υπερέβαλαν εαυτόν.

Και λίγο αργότερα περάσαμε σε διώξεις ανεμβολίαστων υγειονομικών,  στερώντας από το ΕΣΥ πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό. 

Ποια η αναγνώριση σε όλους αυτούς που επί δύο χρόνια δεν μπορούσαν ούτε να πάρουν την άδεια που δικαιούνταν, που κινδύνευε καθημερινά η υγεία τους και η ζωή τους;

Όχι μόνο το επάγγελμά σας δεν εντάχθηκε στα βαρέα και ανθυγιεινά, αντίθετα, ακόμα και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής αντί να αυξηθεί, περικόπηκε σε υγειονομικούς, οι οποίοι υποβιβάστηκαν σε κατηγορία ειδικότητας.

Και ακολούθησαν συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλοιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την πρόσβαση όλων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, σε αυτό.

Σήμερα, μπορεί να μην είναι πρώτο θέμα στην επίσημη ατζέντα ενημέρωσης η πανδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι ανθρώπινες απώλειες, όμως τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, να εκδόσετε ψήφισμα στήριξης για τους συναδέλφους σας που εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται εκτός εργασίας και αντιμετωπίζουν, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης.

Νιώθοντας την ευθύνη για παραλείψεις ή και λάθη που δεν καταφέραμε να διορθώσουμε, θα είμαι δίπλα σας, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούστε: ένα  καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και δικαιώματα που ήδη έπρεπε να σας έχουν εκχωρηθεί.

Τα πορίσματα και συμπεράσματα της διημερίδας που ξεκινά σήμερα, πιστεύω να γίνουν πολύτιμα εργαλεία στον αγώνα για τη ζωή και την υγεία του καθολικού πληθυσμού».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις