Realtors Kreta
Realtors Kreta

Κλιματική αλλαγή: Επενδυτές με κεφάλαια $39 τρισ. ζητούν μέτρα από τις κυβερνήσεις

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πιο γενναία μέτρα για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν μεταβατικά σχέδια για την οικονομία μηδενικού άνθρακα, ζητούν επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία 39 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιστολή της ομάδας Investor Agenda, στην οποία ανήκουν αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ζητά ακόμα να αυξηθεί η χρηματοδότηση στις πιο ευάλωτες χώρες, καθώς και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαρροών μεθανίου, βασικού συστατικού του φυσικού αερίου και σημαντικού αερίου του θερμοκηπίου.

«Αχαρτογράφητα νερά καταστροφής»

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, την ίδια μέρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο πλανήτης οδεύει προς «αχαρτογράφητα νερά καταστροφής».

«Καύσωνες στην Ευρώπη. Κατακλυσμιαίες πλημμύρες στο Πακιστάν [..] Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό στην έκταση αυτών των καταστροφών» είπε ο Γκουτέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογίας, η οποία προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητας «κινείται στη λάθος κατεύθυνση».

Η επιστολή της Investor Agenta, η 13η που έχει αποστείλει η ομάδα για την παγκόσμια θέρμανση, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις ενόψει του νέου γύρου διεθνών συνομιλιών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

«Οικονομικές ευκαιρίες»

«Οι επενδυτές αναλαμβάνουν δράση καθώς αυτό όχι μόνο επιτρέπεται από τον νόμο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ικανότητα παραγωγής κερδών» γράφουν οι συντάκτες του κειμένου, κάνοντας λόγο για «ευκαιρίες που συνδέονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Άλλα αιτήματα που τίθενται είναι οι επενδύσεις σε ενεργειακά συστήματα χαμηλού άνθρακα, η επιβολή κλιμακούμενων τιμών στον άνθρακα και η εφαρμογή πιο φιλόδοξων σχεδίων κατά της αποδάσωσης.

Συνολικά 532 επενδυτές συνυπογράφουν το κείμενο σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσά τους οι UBS Asset Managemen, Amundi SΑ και Federated Hermes .

Από τη λίστα λείπουν πάντως οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, οι Black Rock, Vanguard και State Street Corp.

Η επιστολή έρχεται να προστεθεί στη δέσμευση που κατέθεσε στην προηγούμενη σύνοδο για το κλίμα η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες Δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, δεσμεύτηκαν τότε να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περιβάλλον - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις