Βασιλιάς Κάρολος: Η σχέση του με την Ελλάδα – Τα κρυφά ταξίδια & οι επισκέψεις

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας νιώθει ότι πατάει το έδαφος των προγόνων του. Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάρολος ο τρίτος, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη και την ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.

«Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα και τη σύζυγό μου ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου πριν από σχεδόν 100 χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της ελληνικής επανάστασης».

Ο προπάππος του, βασιλιάς Γεώργιος Α’, κηδεύτηκε στο κτήμα Τατοΐου. Το 2018 σε εκδήλωση στην βρετανική πρεσβεία, ζήτησε να μάθει για την αποκατάσταση του κτήματος.

«Είδα ένα άνθρωπο εξαιρετικά προσγειωμένο, σε κάνει αμέσως να νιώθεις άνετα, ούτε αυτές οι αποστάσεις που νιώθεις με έναν τέτοιο άνθρωπο. Του είπα τις προσπάθειες που κάνουμε και είπε και εκείνος από την πλευρά του ότι μπορεί να μας μεταφέρει τεχνογνωσία». Λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος Σωματείου των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.

Οι ραγές, τα σκαλτσούνια & η πεντοζάλη
Το 2018, το πλέον βασιλικό ζεύγος του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε στην Κρήτη. Επισκέφθηκαν την Κνωσό και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα στέγασης και ένταξης προσφύγων.

Η επίσκεψή τους στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε με ρακές, σκαλτσούνια και πεντοζάλη.

«Μπήκε σε αρκετά καφενεία, ήπιε αρκετές ρακές, τελικά κάναμε και ένα γλέντι, χόρεψε, έδειξε ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που έδειχνε αλλού», λέει ο Γιώργος Μαυρογιάννης, διευθυντής αναπτυξιακής Ηρακλείου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, άφησαν στην άκρη τους τύπους και διασκέδασαν με κατοίκους του χωριού Αρχάνες χορεύοντας τοπικούς χορούς. Η προσωπική τους φρουρά έτρεχε και δεν έφθανε.

«Η ασφάλεια είχε μια ανησυχία, κοίταζε εμένα, μην πλησιάσει κανένας που δεν ξέρουμε».

Τα μυστικά ταξίδια
Ο Κάρολος επισκεπτόταν την Ελλάδα όχι μόνο ως επίσημος προσκεκλημένος αλλά και ιδιωτικά.

«Την επισκεπτόταν τακτικά, ιδιωτικά και μυστικά τα καλοκαίρια και η Κέρκυρα ήταν αγαπημένος του προορισμός και η Κρήτη, η αγάπη η μεγάλη ήταν το Άγιος Όρος, η βαθιά του σχέση με την ορθοδοξία».

Η Ελλάδα είναι πάντα μέσα του, ακόμα και όταν ζωγραφίζει.

«Αγαπά το ελληνικό τοπίο, έχει ζωγραφίσει ακροθαλασσιές, ελληνικά τοπία. Ο ίδιος είναι ζωγράφος».

Πέρυσι, ο Κάρολος έδειξε για άλλη μία φορά τα φιλελληνικά του αισθήματα, προχωρώντας σε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον ελληνικό ερυθρό σταυρό, για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Περισσότερες Ειδήσεις