Κεγκέρογλου: "Δεκάδες λανθασμένες fast-track αποφάσεις συνταξιοδότησης μειώνουν δραματικά το ποσό της σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων"
Κεγκέρογλου: "Δεκάδες λανθασμένες fast-track αποφάσεις συνταξιοδότησης μειώνουν δραματικά το ποσό της σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων"

Κεγκέρογλου: "Δεκάδες λανθασμένες fast-track αποφάσεις συνταξιοδότησης μειώνουν δραματικά το ποσό της σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων"

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, θέτει το ζήτημα των λανθασμένων fast-track αποφάσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες μειώνουν δραματικά το ποσό της σύνταξης Δημοσίων υπαλλήλων- εκπαιδευτικών – με μικρό αγροτικό εισόδημα,  κατά 30 και 60%, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 , όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 27 του ν. 4670/2020 στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα (απασχόληση ή αυτοαπασχόληση) στον ιδιωτικό τομέα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.,  η σύνταξη κύρια και επικουρική περικόπτεται κατά 30%. Κριτήριο, δηλαδή, για την περικοπή ή μη της σύνταξης είναι αν η εργασία ή η δραστηριότητα, συνεπάγονται την υποχρεωτική ασφάλιση του συνταξιούχου στον e-ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, η απόκτηση εισοδήματος από πλευράς συνταξιούχου που δεν συνεπάγεται υποχρέωση ασφάλισής του, ουδόλως επηρεάζει το ποσό της σύνταξής του.

Ειδικά για την υποχρεωτική ασφάλιση στον πρ. ΟΓΑ, προϋπόθεση υπαγωγής είναι η κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα απασχόλησή στην αγροτική οικονομία, η οποία αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας ΔΟΥ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο του ν. 4387/2016, ως ισχύει, από τη μείωση κατά 30% του ποσού της σύνταξης εξαιρούνται οι συνταξιούχοι όλων των άλλων –πέραν του πρ. ΟΓΑ- φορέων  και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι κλπ δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και 

Παρά τα ως άνω νομοθετικώς ισχύοντα, πολλές είναι οι περιπτώσεις fast-track αποφάσεων συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλωναγροτών ειδικού καθεστώτος με ετήσιο αγροτικό εισόδημα 1.000 – 3.000 ευρώ, που το ύψος της σύνταξής τους ορίζεται μειωμένο κατά 60%! Μόνο στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις!

Αντίστοιχα λάθη παρατηρούνται σε αποφάσεις συνταξιοδότησης και άλλων δημοσίων υπαλλήλων (και δη εκπαιδευτικών), οι οποίοι, αν και δεν απασχολούνται, βλέπουν την fast track απόφαση συνταξιοδότησής τους να μειώνει τη σύνταξή τους κατά 30% λόγω … απασχόλησης!

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Είναι σε γνώση σας αυτή η κατάσταση, που οδηγεί,  παρά το νόμο, σε δραματικές μειώσεις συντάξεων; Αν ναι, έχετε λάβει κάποια μέτρα –και ποια; – για να την διορθώσετε;
  2.  Επειδή οι τυχόν ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν από την παρέλευση 2-3 ετών και επειδή είναι απαράδεκτο να καλείται ο συνταξιούχος να ζήσει για χρόνια με μια κουτσουρεμένη σύνταξη χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος, προτίθεσθε να διενεργήσετε άμεσα επανέλεγχο όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με τη μέθοδο fast track, προκειμένου να αποκατασταθούν τα ποσά των συντάξεων και να σταματήσετε να παραπέμπετε τους συνταξιούχους στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να βρουν το δίκιο τους;».
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις