Αισιοδοξία για μείωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης – “Καθαρή και ανόθευτη η βενζίνη στην Κρήτη και στα Χανιά”

Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει η διανομή του πετρελαίου θέρμανση για τον επερχόμενο χειμώνα. Οι πολίτες αναμένουν με αγωνία τις τιμές που θα κυμανθεί το πετρέλαιο για να φουλάρουν τα ντεπόζιτα και να ζεσταθούν τον χειμώνα. Ωστόσο, η τιμή του 1,60 ευρώ το λίτρο με την οποία έκλεισε το πετρέλαιο θέρμανσης τον περασμένο Απρίλιο είναικάτι παραπάνω από απαγορευτική.

Μιλώντας πάντως, για το θέμα αυτό στο Flashnews, o πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Χανίων Γιάννης Δρακακάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για μείωση της τιμής: “Φέτος αναμλενεται να είναι φτηνότερο το πετρέλαιο και περιμένουμε με ανυπομονησία τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως με σχετική ενημέρωση του είπε ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε επίπεδα αρκετά συμβατά με τις δυνατότητες των πολιτών και άσχετα με την τιμή της βενζίνης. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει υψηλό κόστος στη βενζίνη και παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου να είναι σε λογικά επίπεδα”.

Όπως σημειώνει ο κ. Δρακακάκης, “ευελπιστούμε η τιμή του πετρελαίου να πάει στο 1,10 με 1,20 ευρώ το λίτρο. Είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους πολίτες να ζεσταθούν και εμάς να δουλέψουν ως πρατηριούχοι καυσίμων”.

Νοθεία στη βενζίνη αλλά… όχι στην Κρήτη

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” μπαράζ ελέγχων, λουκέτα, χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν έως και 150.000 ευρώ μέχρι και δέσμευση εξοπλισμού και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων επιστρατεύουν οι ελεγκτικές αρχές για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων κρουσμάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και νοθείας στα υγρά καύσιμα. Στο «μάτι» των ελεγκτών βρίσκονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης που εντοπίζονται να μην έχουν εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εισροών – εκροών καυσίμων ή έχουν παραποιήσει ή αλλοιώσει τα στοιχεία ή δεν έχουν συνδέσει το σύστημα με τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ).

Τέτοια φαινόμενα ωστόσο δεν έχουν παρατηρηθεί στην Κρήτη αλλά και στα Χανιά όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Δρακακάκης:

“Στην Κρήτη τα καύσιμα είναι πεντακάθαρα. Ούτε λαθραία καύσιμα έχουν παρατηρηθεί, ούτε νοθείες. Αυτά συμβαίνουν περισσότερο στη βόρεια Ελλάδα και στην πρωτεύουσα όπου παρατηρούνται φαινόμενα με πειραγμένες αντλίες, λαθραία καύσιμα κτλ”.

Η πτώση της τιμής της βενζίνης κάτω από 2 ευρώ στα Χανιά

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται προς σχετική ικανοποίηση των οδηγών οχημάτων, ότι η τιμή της βενζίνης στα Χανιά έπεσε από τα 2 ευρώ. Το ζητούμενο είναι θα πέσει κι άλλο και είναι εφικτό να φτάσει σε επίπεδα προ πολέμου στην Ουκρανία, κοντά στο 1,70 ευρώ;

“Ήμασταν στα 2,5 ευρώ, οπότε είναι ευχάριστο ότι έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ. Καλό είναι να γυρίσει η τιμή στο 1,70, αλλά μάλλον είναι απίθανό τη δεδομένη στιγμή. Αποτελεί πάντως ανάσα για καταναλωτές και πρατηριούχους. Στην τιμή δεν υπάρχει σταθεερότητα ωστόσο και είναι κάτι που μας προβληματίζει. Το βαρέλι ήταν στα 90 δολάρια και πήγε στα 96 δολάρια, συνεπώς θα υπάρξει αύξηση και στα καύσιμα από την άλλη εβδομάδα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Θέλουμε σταθεροποίηση στις τιμές και μακάρι να σταθεροποιηθούμε στα 1,90”.

Τέλος, ο κ. Δρακακάκης μας επισήμανε (και μας υπενθύμισε) την ύπαρξη πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα για τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Όπως μας τόνισε μάλιστα, “ο νομός Χανίων δεν είναι, πλέον, από τις ακριβότερες πόλεις της Ελλάδας στη βενζίνη. Είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι τουρίστες”.

 

 

flashnews.gr

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις