Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

«Πρώτα ο Θεός, μετά τις αρχές του νέου έτους ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του» δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Επίσκοπος Κνωσού, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και Βοηθός του προκαθήμενου της Κρητικής Εκκλησίας κ. Πρόδρομος Ξενάκης, αναφερόμενος στις διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, λόγω της βεβαρημένης υγείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Ήδη τον τελευταίο καιρό ο Σεβαμιώτατος κ. Ειρηναίος, που είναι σήμερα 88 ετών, παραμένει κλινήρης, χωρίς να μπορεί να ασκήσει τα ποιμαντορικά του καθήκοντα. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτεί λόγω οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας προερχόμενη από νευρολογικό πρόβλημα στη ΜΕΘ και στη νευρολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Οι διαδικασίες εκκίνησαν ουσιαστικά προχθές, με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την ενεργοποίηση του άρθρου 39 του καταστατικού χάρτη της Κρητικής Εκκλησίας. Αυτή, προβλέπει την ενεργοποίηση τριμελούς επιτροπής γιατρών που θα εξετάσει και ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου θα πιστοποιήσει ενόρκως για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και θα αποφανθεί εάν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Η Εκκλησία της Κρήτης», σημειώνει ο Θεοφιλέστατος κ. Πρόδρομος, «για μια ακόμη φορά δήλωσε τον απόλυτο σεβασμό της προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στην Εκκλησία, με αγάπη και δυσεύρετες αρετές. Η Εκκλησία της Κρήτης ενήργησε την απόφαση αυτή με πνεύμα σύμπνοιας, ομόνοιας και ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Μητροπολιτών του νησιού και με την προτέρα έγγραφη έγκριση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου που επευλόγησε αυτή την νόμιμη και κανονική διαδικασία για το καλό, την ευστάθεια και την πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης».

Οι τρεις ιατροί θα λάβουν τα γράμματα της Ιεράς Συνόδου, θα ζητήσουν όσο χρόνο επιθυμούν για να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και έπειτα, αφότου η διαδικασία ολοκληρωθεί ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών, το θέμα θα έλθει εκ νέου στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο που θα αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά-έγγραφα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει και τον λόγο για τα επόμενα βήματα, για να κηρυχθεί η χηρεία του Θρόνου και τα κατά Νόμο προβλεπόμενα για τον καταρτισμό από τη Σύνοδο της τοπικής Εκκλησίας του τριπροσώπου (των τριών πρώτων δηλαδή σε ψήφους Ιεραρχών) και την αποστολή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την εκλογή στη συνέχεια του νέου Αρχιεπισκόπου.

Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη, έχοντας κύρια αναφορά στο Φανάρι, μετέχοντας με ιεράρχες στη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου.

Δηλαδή η Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας εκλέγει τους Μητροπολίτες, αλλά ο Πρόεδρος της Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εκλέγονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το τριπρόσωπο που καθορίζει η Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας.

Ερωτώμενος για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ο κ. Πρόδρομος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρόνο, αρκούμενος να σχολιάσει ότι «σίγουρα είναι μια διαδικασία που απαιτεί διάστημα αρκετών εβδομάδων, ίσως και μηνών, δεν εξαρτάται απολύτως από εμάς. Μέσα στο 2022, πάντως, θα υπάρχει διάδοχος στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, πριν το νέο έτος όχι. Εάν αυτό γίνει γνωστό ήδη από τις αρχές του έτους, είναι κάτι που θα το κρίνει το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σωστά, γιατί έτσι αρμόζει και στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου αλλά και στην Εκκλησία μας».

Οι Μητροπολίτες της Κρήτης

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος είναι ο αρχαιότερος των Μητροπολιτών της Κρητικής Εκκλησίας. Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου τον Φεβρουάριο του 1975 ενώ στις 30 Αυγούστου 2006 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξελέγη στην κορυφή της Εκκλησίας του νησιού.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη πέρα από την Αρχιεπισκοπή, που έχει έδρα το Ηράκλειο, υπάρχουν 8 Ιερές Μητροπόλεις που είναι οι εξής:

-Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, με Μητροπολίτη τον κ. Ειρηναίο 77 ετών.

-Γορτύνης και Αρκαδίας, με Μητροπολίτη τον κ. Μακάριο 60 ετών.

-Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με Μητροπολίτη τον κ. Ανδρέα 63 ετών.

-Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με Μητροπολίτη τον κ. Ευγένιο 53 ετών.

-Ιεραπύτνης και Σητείας, με Μητροπολίτη τον κ. Κύριλλο 50 ετών.

-Πέτρας και Χερονήσου, με Μητροπολίτη τον κ. Γεράσιμο 52 ετών.

-Κυδωνίας και Αποκορώνου, με Μητροπολίτη τον κ. Δαμασκηνό 63 ετών.

-Κισσάμου και Σελίνου, με Μητροπολίτη τον κ. Αμφιλόχιο 57 ετών.

Τα πρώτα σενάρια για τον διάδοχο

Ήδη σενάρια για τον Ιεράρχη που θα επιλεγεί να αντικαταστήσει τον Σεβασμιώτατο κ. Ειρηναίο έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με ορισμένα εξ αυτών να κάνουν λόγο για δύο ή τρεις που προηγούνται μέχρι τώρα στην «κούρσα» της διαδοχής, με βάση τον τρόπο σκέψης αλλά και της τακτικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, πάντως, με γνώση των πραγμάτων και των καταστάσεων μιλώντας στην «Α» δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις φήμες, αρκούμενοι να αναφέρουν ότι «δυνητικά υποψήφιοι είναι και οι οκτώ Ιεράρχες της Κρήτης».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις