Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη σήμερα στο Κογκρέσο - Ο νέος ρόλος της Ελλάδας και η Τουρκία
Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη σήμερα στο Κογκρέσο - Ο νέος ρόλος της Ελλάδας και η Τουρκία

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη σήμερα στο Κογκρέσο – Ο νέος ρόλος της Ελλάδας και η Τουρκία

Το προνόμιο που έχουν λίγοι ηγέτες να απευθυνθούν στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, με τη συμμετοχή τόσο των μελών της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα έχει σήμερα το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αν κανείς νομίζει ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αυτό δεν ισχύει, εφόσον αναλογιστεί κανείς τη δύναμη που έχει το Κογκρέσο στη λειτουργία του αμερικανικού Πολιτεύματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο που επέβαλε στον προηγούμενο πρόεδρο Τραμπ τις κυρώσεις με βάση τον νόμο CAATSA για την Τουρκία. Εξ ου και ο πρωθυπουργός επεξεργάστηκε προσωπικά την ομιλία του τις προηγούμενες μέρες.

Από το βήμα του Καπιτωλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, είναι σε ιστορικό υψηλό, με έμφαση τόσο στη στρατιωτική, όσο και στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Με δεδομένη την καθαρή θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στο θέμα της Ουκρανίας και την οποία ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα είναι «κόμβος» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και, παράλληλα, ίσως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αυτό, ουσιαστικά, θα είναι και το μήνυμα που θα πρέπει οι Αμερικανοί νομοθέτες να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν και ως προς το σκέλος της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι το «παζάρι» που κάνει η Τουρκία με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόνο καλό δεν κάνει στο τραυματισμένο προφίλ της γείτονες στην Ουάσιγκτον. Εξ ου και ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορές για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στο ΝΑΤΟ και αυτή να μην διαταράσσεται από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αναμένεται να στείλει και μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει «άγκυρα σταθερότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο, εξ ου και είναι μέσα στο πρόγραμμα για τα F-35, με βάση το EastMed Act και στο τραπέζι είναι οι επιλογές της συμπαραγωγής είτε της απευθείας αγοράς, κάτι που, βεβαίως, έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος.

Πάντως, όπως εξηγεί σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο δεν γίνονται με μοναδικό αντικείμενο τα ελληνικά «παράπονα» για την Τουρκία, αλλά για να υπογραμμιστεί ο εξαιρετικά σημαντικός και αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

Οι συναντήσεις

Στον «λόφο» του Καπιτωλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία εκ της θέσεώς της είναι πρόεδρος της Γερουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δει για πρώτη φορά την κ. Χάρις στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πριν από μερικούς μήνες. Ακόμα, θα έχει συνάντηση με τη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Πρόεδρος στη Γερουσία είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος χθες το βράδυ ήταν και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

 

 

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185