Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μελετά τα μεγάλα ρήγματα της Κρήτης
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μελετά τα μεγάλα ρήγματα της Κρήτης

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μελετά τα μεγάλα ρήγματα της Κρήτης

Στην εγκατάσταση δύο σεισμολογικών σταθμών και δύο Γεωδιατικών σταθμών πάνω στο ρήγμα της Ιεράπετρας σκοπεύει να προχωρήσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Παράλληλα, επισημαίνει σε όλους τους τόνους προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός και η φημολογία ότι ΔΕΝ υπάρχει κάποιο σημάδι ενεργοποίησης του ρήγματος, απλώς η εγκατάσταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μίας μελέτης εκτίμησης της επικινδυνότητας μεγάλων ρηγμάτων στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανάρτηση αναφέρει:

«Ένα άλλο σημαντικό ρήγμα της Κρήτης είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά περίπου από τη νήσο Χρυσή, διασχίζει το νομό Λασιθίου, φτάνει στο Καβούσι και τελειώνει στον κόλπο του Μιραμπέλλου, είναι από τα πιο επικίνδυνα της Κρήτης, κάτι το οποίο είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει ιστορικά πολύ μεγάλους σεισμούς με τον τελευταίο να υπολογίζεται πως έγινε τον 17ο αιώνα έχοντας μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ!

Αυτό που δεν είναι γνωστό για το συγκεκριμένο ρήγμα είναι η περιοδικότητα της σεισμικότητας του ρήγματος, δηλαδή μια εκτίμηση για το πότε περίπου μπορεί να υπάρξει έξαρση σεισμικών φαινομένων, φαινόμενο το οποίο ισχύει για όλα τα ρήγματα και σε κάποιες περιπτώσεις άλλων ρηγμάτων υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να γίνουν τέτοιες εκτιμήσεις.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει σκοπό να εγκαταστήσει δυο σεισμολογικούς σταθμούς και δύο Γεωδαιτικούς σταθμούς πάνω στο ρήγμα ενώ ταυτόχρονα θα παρατηρεί συνεχώς μέσω δορυφόρου μικρόπαραμορφώσεις ακρίβειας λίγων χιλιοστών στη ρηξιγενή αυτή ζώνη.

ΤΟΝΙΖΩ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΔΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις