Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις
Βάσεις «ασανσέρ» για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προινωνίζονται οι αυξομειώσεις στους περιβόητους συντελεστές βαρύτητας που επεκτείνονται από εφέτος, σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα
Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών βάσεων θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς προγραμματίστηκαν νωρίτερα αγωνίσματα αλλά και προκαταρκτικές εξετάσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές Οι πανελλαδικές Εξετάσεις εφέτος ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία τω ν φετινών βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
1. Οι επιδόσεις των μαθητών της Γ λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εφέτος, με δεδομένο οτι η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά δια ζώσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές, η εξεταστέα ύλη δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιδόσεις ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι, για τις περιζήτητες σχολές, αν και αυτό θα κριθεί και από το δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
2. Οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στα τα οποία θα έχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οσον αφορά στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια που είχε συζητηθεί, αυτό τελικά δεν θα ισχύσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και να μην μπερδευτούν με την διπλή διαδικασία. Αντιθέτως, θα συμπληρωθεί κανονικά, όπως και πέρυσι το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ και το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ανακατανομή των θέσεων που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας θα επηρεάσει και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς είναι λογικό να ανέβουν ακόμα περισσότερο στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, λόγω μείωσης των θέσεων αλλά και να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές της Περιφέρειας, που το υπουργείο θέλει να ενισχύσει με περισσότερες θέσεις. Ως αντίβαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι η ενίσχυση των θέσεων στις περιφέρεια και στις περιζήτητες σχολές.
3. Οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν ήδη προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Tα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά. Δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Νέος τρόπος υπολογισμού μορίων
Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των φετινών υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαφορετικός και ενδεχομένως πιο περίπλοκος.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
- ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, όπως αναφέρει το protothema.gr.
Ακολουθούν παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:
Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.