Γιατί «καίγεται» η Ρωσία για την κατάληψη της Μαριούπολης -Ο Ζελένσκι απειλεί με τερματισμό των συνομιλιών
Μια ανάσα από την άλωσή της από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής απέχει η Μαριούπολη, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών στρατευμάτων στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Καμία κίνηση παράδοσης των υπερασπιστών της μαρτυρικής πόλης δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής μετά το ανατριχιαστικό τελεσίγραφο, που έδωσαν οι ρωσικές δυνάμεις στους Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή «να παραδοθούν ειδάλλως θα πεθάνουν».
Russia has issued an ultimatum for Ukrainian forces defending the southeastern port city of Mariupol.
Its capture would mean an important strategic victory for Moscow. pic.twitter.com/Y5vpmSRfPQ
— DW News (@dwnews) April 17, 2022
Υπολογίζεται ότι κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη και τη γύρω περιοχή της, που φέρονται να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό ρωσικό έλεγχο, με τα ουκρανικά στρατεύματα να περιορίζονται σε θυλάκους αντίστασης.
Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη- Οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση αλεξιπτωτιστών
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. «Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι' αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.
Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανιικές Αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι απειλεί με τερματισμό των συνομιλιών με τη Μόσχα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «εξαιρετικά σοβαρή» , χωρίς να κάνει λόγο για πιθανότητα κατάληψής της, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα με τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών εφόσον εξολοθρευτούν οι εναπομείναντες υπερασπιστές της πόλης, σύμφωνα με το iefimerida.gr.
WARNING: GRAPHIC CONTENT
In besieged Mariupol, Russian troops pressed recent advances, hoping to make up for their failure to capture Kyiv by finally seizing their first big prize of the war https://t.co/j7dGzST7o6 pic.twitter.com/NjjFxlmXqX— Reuters (@Reuters) April 16, 2022
Καθώς οι σειρήνες για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ηχούσαν το πρωί σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης και εκείνης του Κιέβου, η Mόσχα είπε ότι όλες οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, και μόνον μια μικρή δύναμη Ουκρανών μαχητών παραμένουν αποκλεισμένοι στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal. Αν πέσει η Μαριούπολη, θα είναι η πρώτη Ουκρανική μεγαλούπολη που θα έχει αλώσει η Ρωσία.
«Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει όσο πιο σοβαρή γίνεται», τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Είναι απλά απάνθρωπη κατάσταση… Η Ρωσία προσπαθεί σκόπιμα να καταστρέψει όλους όσοι βρίσκονται εκεί. Η εξάλειψη των στρατευμάτων μας, των ανδρών μας [στη Μαριούπολη] θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση» διεμήνυσε, καλώντας εκ νέου τη Δύση να παράσχει αμέσως βαρέα όπλα στην Ουκρανία.
Η κατεστραμμένη πόλη έχει γίνει σύμβολο της απροσδόκητα σκληρής αντίστασης της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Μικαϊλο Φεντόροφ, υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, είπε ότι η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και προειδοποίησε ότι η χώρα συγκεντρώνει στοιχεία για ρωσικές ωμότητες στην πόλη. «Θα παραδώσουμε τα πάντα στη Χάγη. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε.
Δημοσιογράφοι του Reuters έφτασαν στο γιγάντιο χαλυβουργείο Illich, ένα από τα δύο εργοστάσια μετάλλων όπου οι υπερασπιστές είχαν ταμπουρωθεί σε υπόγειες σήραγγες και αποθήκες. Βρήκαν ότι το εργοστάσιο είχε μετατραπεί σε ένα ερείπιο από λιωμένα μέταλλα και μπετόν, χωρίς κανένα σημάδι υπερασπιστών. Αρκετά πτώματα αμάχων κείτονταν διάσπαρτα σε κοντινούς δρόμους.
Γιατί «καίγεται» η Ρωσία για την κατάληψη της Μαριούπολης
Μετά το λυσσαλέο σφυροκόπημα επί τόσες εβδομάδες οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληψη της Μαριούπολης.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της πολιορκίας, που ξεκίνησε με την περικύκλωσή της στις αρχές Μαρτίου. Ανάλυση του BBC εξηγεί γιατί η πόλη είναι τόσο σημαντική για τα σχέδια της Μόσχας.
Διασφάλιση χερσαίου διαδρόμου που θα ενώνει την Κριμαία με το Ντονμπάς
Αν και η Μαριούπολη καταλαμβάνει μια μικρή μόνον περιοχή στο χάρτη, ορθώνεται ως εμπόδιο στο δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν με ορμητήριο την Κριμιαία. Η άλωσή της θα επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία προς την Κριμαία, μια σημαντικότητα στρατηγική και στρατιωτική επιτυχία.
Θηλειά στην ουκρανική οικονομία
Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί τεράστιες χαλυβουργίες. Παράληλα είναι βασικός κόμβος για τις εξαγωγές του ουκρανικού χάλυβα, άνθρακα και καλαμποκιού και η απώλειά της θα καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην ήδη σακαταμένη ουκρανική οικονομία.
Νίκη για το ρωσικό μηχανισμό προπαγάνδας
Στη Μαριούπολη εδρεύει το διαβόητο «Τάγμα Αζόφ», που περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοναζί. Αν και αποτελούν ένα μικρό μόνον τμήμα των δυνάμεων των αμυνομένων, η Μόσχα έστησε ένα εργαλείο προπαγάνδας γύρω από το «Τάγμα Αζόφ» κι αν καταφέρει να αιχμαλωτίσει ζωντανούς αρκετούς μαχητές του, δεν αποκλείεται, λέει το BBC, να τους παρουσιάσει μέσω των κρατικών ελεγχόμενων ΜΜΕ για να καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης στο Κίεβο.
Τα σχέδια για τη Νοβορωσία
Για τον Βλαντιμιρ Πούτιν η ακτογραμμή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ανήκει σε αυτό που ονομάζει «Νοβορωσία», εδάφη δηλαδή που ανήκαν στη ρωσική αυτοκρατορία τον 18ο αι.
Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αναβιώσει αυτό το όραμα «για να σώσει Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο», όπως εκτιμά κι η Μαριούπολη ορθώνεται μέχρι στιγμής ως εμπόδιο στο στόχο του αυτό.