Οι 30 χιλιάδες νέοι αγρότες και η επιδότηση των 40.000 ευρώ
Το δέλεαρ της διπλάσιας επιδότησης (35-40.000 ευρώ) συγκριτικά με το παρελθόν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στον αριθμό ρεκόρ των 30.000 αιτήσεων νέων αγροτών για ένταξη στο ομώνυμο πρόγραμμα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, η προκήρυξη για το οποίο αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου με την διάρκεια υποβολής αιτήσεων να διαρκεί 45 ημέρες χωρίς να προβλέπεται παράταση, σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Πρόσθετο δέλεαρ αποτελεί και η προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης με επιδότηση έως 80% για επενδύσεις έως 130.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή και τη μελισσοκομία και 200.000 ευρώ στην κτηνοτροφία, με τους νέους αγρότες που θα ενταχθούν στο ομώνυμο πρόγραμμα να έχουν προτεραιότητα.
Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι νέοι αγρότες που έλαβαν μέρος στο πανελλήνιο συνέδριο που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στον γηραιότερο δήμο της Ευρώπης, τον δήμο Αγράφων στην ορεινή Ευρυτανία, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η επιδότηση (πριμ πρώτης εγκατάστασης, όπως ονομάζεται) όσο υψηλή και να είναι, δεν αρκεί.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκος Παυλονάσιος έκρινε αναγκαίο να θεσπιστούν και φορολογικά κίνητρα για τους νέους αγρότες, με αιχμή τη μειωμένη φορολόγηση και την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών την πρώτη 3ετία από την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας.
Έκρινε, επίσης, επιβεβλημένο οι προκηρύξεις για τα προγράμματα νέων αγροτών να είναι ετήσιες κι όχι, όπως συμβαίνει, κάθε 3-4 χρόνια καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχουν πολλοί νέοι 37-39 χρόνων που εάν δεν μπορέσουν να ενταχθούν στην πρώτη προκήρυξη, δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία κι έτσι χάνονται για τον αγροτικό τομέα που έχει μεγάλη ανάγκη ανανέωσης».
Ζήτησε ακόμη να είναι συχνότερες οι προκηρύξεις των σχεδίων βελτίωσης, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι χάρις στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Νέων Αγροτών και των ενώσεων-μελών της όπως η ΠΕΝΑ αυξήθηκε στο 3% το ποσοστό των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ που θα κατευθύνεται κάθε χρόνο στους νέους αγρότες.
«Πρέπει να αφήσουμε τις ρομαντικές αφηγήσεις γύρω από την «επιστροφή στις αγροτικές περιοχές» και να εργαστούμε όλοι για να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ισχυρές και ανθεκτικές αγροτικές οικονομίες», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πρ. πρόεδρος της ΠΕΝΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος εξηγώντας ότι για την παραμονή των νέων αγροτών στην ύπαιθρο είναι απαραίτητες και οι υποδομές σε βασικούς τομείς για τους νέους ανθρώπους όπως η υγεία, η παιδεία και πολιτισμός. «Δεν υπάρχει ύπαιθρος χωρίς νέους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Βασιλόπουλος.
Ακριβώς αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν στον γηραιότερο δήμο της Ευρώπης –ταυτόχρονα, όμως, με το καθαρότερο περιβάλλον – ανέδειξε ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απαιτούνται 3,5 ώρες για τη μετάβαση από τη μία στην άλλη άκρη του δήμου!
Ο κ. Α. Καρδαμπίκης παρουσίασε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για αναβάθμιση των υποδομών στην περιοχή και των υπηρεσιών στους κατοίκους και τόνισε τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής
Στο συνέδριο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο οποίος ανέλυσε τη νέα ΚΑΠ με έμφαση στην υποστήριξη των νέων αγροτών.