"Έπεσαν" οι υπογραφές για σημαντικά έργα στο Ρέθυμνο
Δύο εξαιρετικά σημαντικές για την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του Ρεθύμνου προγραμματικές συμβάσεις, συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση που αφορά την «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 2.922.256,15 €, με την οποία θα εκπονηθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών (προμελέτες, οριστικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης ) για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο, η κατασκευή του οποίου θα ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, στόχος του έργου είναι η προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Ρεθύμνου, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής και την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας
Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, του Ρεθύμνου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Κεφαλογιάννηδων – Λουκάκη – Πρεβελάκη – Ηγουμένου Γαβριήλ. Η εν λόγω οικοπεδική έκταση, ανήκε αρχικά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στον Δήμο Ρεθύμνης. Με απόφαση του, το 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης ενέκρινε την παραχώρησή του στο ΥΠΠΟ προκειμένου να στεγάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ ΥΠΠΟ-Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ρεθύμνης, αφορά το έργο «Μελέτη αποκατάστασης κτηρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας».
Όπως επισημάνθηκε, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για κάθε κτίσμα, ενετικής και οθωμανικής περιόδου, που βρίσκεται στο εσωτερικό του Φρουρίου (αποτύπωση κτιρίων και χώρων κτισμάτων, αρχιτεκτονικές μελέτες διαδρόμων, θεάτρου, μελέτη ηλεκτρικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, μνημειακού φωτισμού, Μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, ηχομόνωσης, ακουστικής, σύνταξη τευχών δημοπράτησης) καθώς και αυτές που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο του, υπηρετούν και αποτυπώνουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα που αποδίδουν τα συμβαλλόμενα μέρη στην προστασία του εμβληματικού φρουρίου Φορτέτζα και στην αξιοποίηση των κτισμάτων του ώστε να καταστούν λειτουργικά και επισκέψιμα, συμβάλλοντας και ενισχύοντας την πολιτισμική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 841.758,14€.
Ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης και των δύο παραπάνω Προγραμματικών συμβάσεων είναι 22 μήνες ενώ δύναται να χορηγηθεί παράταση της διάρκειας της σύμβασης έως την 31.12.2023. Σε αμφότερες τις προγραμματικές συμβάσεις, Κύριος των Έργων είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Φορέας Χρηματοδότησης τους είναι η Περιφέρεια Κρήτης δια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» από τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Φορέας Υλοποίησης είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.
Στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, Φορέας πρότασης (κύριος του έργου) και λειτουργίας του Μουσείου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 17/3, στο Ρέθυμνο, στα γραφεία της πρώην ΚΕΔΗΡ, παρουσία του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαίρης Λιονή, των Αντιδημάρχων Δήμου Ρεθύμνης κ. Α. Ελευθεριάδου, κ. Π. Μπιρλιράκη, κ. Θ. Κρεβετζάκη, κ. Γ. Σκορδίλη, κ. Α. Μαλά, , κ. Σ. Σπανουδάκη του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δ.Ρ. κ. Θ. Νίνου, της Πρ/νης τςη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Α. Τσιγκουνάκη, του Εντεταλμένου Δημ. Συμβούλου κ. Κ. Ηλιάκη και συνεργατών της Υπουργού, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και των λοιπών θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου.
Νωρίτερα, κατά την υποδοχή της κας Μενδώνη στο Ρέθυμνο, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει την Υπουργό στο Φρούριο Φορτέτζα και στα κτίσματα του καθώς και σε όσα σημαντικά μνημεία του Ιστορικού Κέντρου επέτρεψε το πιεσμένο χρονικά πρόγραμμα της Υπουργού, όπως για παράδειγμα στο μνημείο του Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας, στην οδό Τομπάζη, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την Αρχαιολογία στο παρελθόν ως εργαστήριο συντήρησης, για το οποίο η Υπουργός ζήτησε απελευθέρωση της εισόδου του και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου του.
Στη διάρκεια της περιήγησής τους στην Παλιά Πόλη, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψη της Υπουργού, καίρια ζητήματα που απασχολούν το Ρέθυμνο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ. Ειδικότερα:
Της εξέθεσε αναλυτικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παλαιών Φυλακών στο λόφο του Φρουρίου Φορτέτζα και την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για την επισκευή του προκειμένου να δοθεί στην τοπική κοινωνία ως λειτουργικός χώρος πολιτισμού.
Τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου που διέπει την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και την τροποποίησή του με σχετικό προεδρικό διάταγμα, δοθέντος ότι προστάτεψε μεν και διέσωσε το Ιστορικό Κέντρο, εντούτοις, περιέχει αναχρονιστικές διατάξεις που χρήζουν τροποποίησης.
Επεσήμανε την εμφανή ανάγκη αποκατάστασης της Μεγάλης Πόρτας, με σεβασμό στα διασωζόμενα στοιχεία της, σύμφωνα με τις μελέτες, τις υποδείξεις και τις οδηγίες των εξειδικευμένων τεχνικών και των αρμόδιων υπηρεσιών.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού στην προώθηση του θέματος της δημιουργίας «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» (Open Mall) στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα, ζήτησε την παρέμβαση της στην απεμπλοκή της έγκρισης των μελετών των προσόψεων των συμμετεχόντων εμπορικών καταστημάτων, τις οποίες κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ενέκρινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αλλά επέστρεψε με παρατηρήσεις το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η κα Μενδώνη ανταποκρίθηκε θετικά σε όσα θέματα τέθηκαν υπόψη της εκ μέρους του Δημάρχου, αναγνωρίζοντας το δίκαιο και εύλογο των αιτημάτων του Ρεθύμνου. Ανέλαβε μάλιστα την υποχρέωση να επισκεφθεί εκ νέου το Ρέθυμνο προκειμένου να μελετήσει τα συγκεκριμένα θέματα κατ’ ιδίαν και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες, αλλά και άλλα θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Διευθυντή του ΚΤΕΛ κ. Χατζηδάκη στην ξενάγηση, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι στο πλαίσιο του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δ.Ρ., εξασφαλίζεται η δυνατότητα νέας χωροθέτησης του ΚΤΕΛ που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του Ρεθύμνου.
Αργότερα, στο πλαίσιο της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων, δόθηκε η ευκαιρία μια εκτενούς συνεργασίας, μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, συγκινημένος από την επίτευξη ενός δύσκολου και επί σειρά ετών επιδιωκόμενου στόχου, εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για την υπέρβαση των δυσκολιών και την υπογραφή δύο προγραμματικών συμβάσεων που αποκαθιστούν την αδικία που συντελούνταν σε βάρος του Πολιτισμού του Ρεθύμνου. Με τις συγκεκριμένες μελέτες, καθίσταται πλέον ορατή και υλοποιήσιμη η δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου και η προστασία του εμβληματικότερου μνημείου του Ρεθύμνου, του Φρουρίου Φορτέτζα, οι οποίες συνιστούν δύο ισχυρές παρακαταθήκες πολιτισμού που θα παραδούν στις γενιές του μέλλοντος.
Ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό, η οποία, όπως επεσήμανε αντιλήφθηκε άμεσα, κατανόησε και συνέδραμε τα μέγιστα στην επίλυση των θεμάτων που της έθεσαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος, στο Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη, την Πρ/νη της Αρχαιολογίας, του συνεργάτες του στο Δήμο Ρεθύμνης και τα στελέχη όλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για το ενδιαφέρον τους, την επίμονη δουλειά τους, την αφοσίωση τους στον κοινό στόχο και τη συμβολή τους στην επίτευξή του.
Στη λήξη της συνεργασίας, ο Δήμαρχος προσέφερε στην Υπουργό αναμνηστικά της επίσκεψης της, συμβολικά της ιστορίας του Ρεθύμνου δώρα.