Το plan-B της Ελλάδας για το φυσικό αέριο
Το plan-B της Ελλάδας για το φυσικό αέριο

Το plan-B της Ελλάδας για το φυσικό αέριο

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα εξελίσσεται σε εφιάλτη για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι τιμές στην ενέργεια και οι συνεπακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις ροκανίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και τα όρια στήριξης από την πλευρά των κυβερνήσεων είναι πεπερασμένα. Ειδικά, από την στιγμή που δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν τις πληγές που έχει αφήσει η πανδημία. Επιπρόσθετα μια σύγκρουση και όσα θα επιφέρει θέτουν ζήτημα επάρκειας στην παροχή φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα καλείται να διαχειριστεί και η ελληνική κυβέρνηση, με την αγωνία για τις εξελίξεις να καταγράφεται στις συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Κυρίως για την ακρίβεια, τις επιπτώσεις στην οικονομία και την αναμενόμενη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στους πολίτες. Δυνατότητα για γενικευμένες παρεμβάσεις δεν υπάρχουν γιατί απλά δεν υπάρχουν και τα χρήματα που θα καλύψουν τέτοιου είδους παροχές. Παραδέχονται ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και για αυτό σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους, που όμως δεν αναμένονται πριν τα μέσα Μαρτίου.

Σε αυτό το περιβάλλον θα αναδειχθεί η ανάγκη για σταθερή πορεία της χώρας με το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάζει στην αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων, που όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την γνώση και το σχέδιο να το κάνει, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Αισιοδοξία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει για την δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, ακόμα και σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. Σε αυτή την εκτίμηση συμβάλει το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται από την Ρωσία το 35 έως 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω του αγωγού Tourkstream. Ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κλείσει την στρόφιγγα του συγκεκριμένου αγωγού που περνάει από την Ρωσία κατευθείαν στην Τουρκία.

Ποια προληπτικά μέτρα εξετάστηκαν

Ωστόσο, για να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η Ρεβυθούσα να βρίσκεται διαρκώς στη μέγιστη χωρητικότητα αερίου, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαρκής τροφοδοσία με LNG από την Αλγερία, που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας, ενώ εξετάζονται και νέες γραμμές εφοδιασμού όπως η Αίγυπτος. Επίσης, δύο μονάδες αερίου της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ και το σύστημα μπορούν να στηρίξουν τα υδροηλεκτρικά και η αύξηση της παραγωγής των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις