Προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από την κατάργηση του προγράμματος χρηματοδότησης Hellenic Universities 2
Ερώτηση Ξανθού - Μαμουλάκη προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει το πρόγραμμα Hellenic Universities 2 – πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην υλικοτεχνική αναβάθμιση των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων – αναδεικνύουν με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδέας Ξανθός, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη και 19 ακόμη Βουλευτών.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και εκπόνησε το πρόγραμμα Hellenic Universities, το οποίο χρηματοδοτούσε τα ΑΕΙ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στηριζόταν σε ανοικτή χρηματοδοτική γραμμή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Κυβέρνηση της ΝΔ ωστόσο, σταθερά προσανατολισμένη στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, διέκοψε το πρόγραμμα με αποτέλεσμα τα ελληνικά πανεπιστήμια σήμερα να δυσκολεύονται να βρουν πόρους για την υλικοτεχνική τους ενίσχυση.
Το πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως προκύπτει και από την ετήσια έκθεση «Μεγάλα Έργα Υποδομών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 2016-2020 & 2020-2024» προσανατολιζόταν στην κατεύθυνση της ένταξης για χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα των έργων του κτιρίου του ΤΕΤΥ, του Διοικητηρίου Ρεθύμνου και του κτιρίου Βιοαπεικόνισης και Όρασης της Ιατρικής Σχολής. Συγκεκριμένα, το κτίριο του διοικητηρίου είχε συνολικό κόστος 22,8 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν να έχει συνολική έκταση 9.697 τ.μ. και επρόκειτο να συμπεριλάβει πέντε διαφορετικά επί μέρους κτίρια, αμφιθέατρο και χώρο στάθμευσης.
Δεδομένης της κατάργησης του προγράμματος Hellenic Universities, αποτελεί μονόδρομο για την υλοποίηση αυτών των απολύτων νευραλγικών έργων για το Πανεπιστήμιο Κρήτης η ένταξη τους στο πρώην ΠΔΕ, νυν Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψιν την αναγκαιότητα των παραπάνω υποδομών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους συνυπεύθυνους Υπουργούς σχετικά με το εάν προτίθενται να εντάξουν τη χρηματοδότηση του Διοικητηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, καθώς και να διευκρινισθούν οι λόγοι για τους οποίους ακυρώθηκε το πρόγραμμα Hellenic Universities 2.