Βαρύ το κατηγορητήριο για τους τρεις δραπέτες
Στις φυλακές Αγυιάς Χανίων βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης οι τρεις δραπέτες από το αστυνομικό Μέγαρο Χανίων
Βαρύ θα είναι το κατηγορητήριο για τους τρεις από τους πέντε δραπέτες που συνελήφθσαν στο Ηράκλειο.
Η δίκη των τριών δραπετών ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Οι τρεις τους είχαν μεταφερθεί χθες τη νύχτα στα Χανιά από το Ηράκλειο όπου είχαν εντοπιστεί. Πρόκειται για τρεις Αλβανούς, τον 43χρονο, τον 32χρονο και τον 29χρονο από τους δραπέτες.
Οι τρεις προηγουμένως είχαν αρνηθεί τον διορισμό δικηγόρου ή προθεσμία τριών ημερών και ζήτησαν να γίνει η δίκη κανονικά.
Τι κατέθεσαν οι τρεις κατηγορούμενοι
Νωρίτερα ένας από τους δραπέτες, ο 43χρονος Αλβανός που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ληστείες στην Αττική στην κατάθεση του είπε ότι μόλις έφτασαν Χανιά το βράδυ της Παρασκευής τους είπαν πως δεν θα πάνε στην φυλακή αλλά στα κρατητήρια. Ο ίδιος εξοργίστηκε και είπε πως μετά από τόσα χρόνια στην φυλακή δεν δέχεται να ταλαιπωρείται στις άθλιες συνθήκες των κρατητηρίων. Ο ίδιος έχει ξανακρατηθει στο αστυνομικό Μέγαρο και αυτός πρότεινε στον Πακιστανό που αναζητείται να αποδράσουν. Στην συνέχεια περιέγραψε πως ξηλωσαν ένα σίδερο που είχε βίδες με έναν νυχοκοπτη.
Ουσιαστικά, αναλαμβάνοντας την βασική ευθύνη της απόδρασης, περιέγραψε αναλυτικά το πώς πέρασαν από το διαλυμένο παράθυρο στον διάδρομο, από την ξεκλειδωτη πόρτα στο γκαράζ και από εκεί στον πίσω αύλειο χώρο του μεγάρου από όπου πήδηξαν πάνω από την περίφραξη. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως γνώριζε όλες τις αδυναμίες της φύλαξης. Στην συνέχεια ανέφερε ότι και ο 29χρονος που κατέθεσε πρώτος.
Στην συνέχεια ένας άλλος από τους δραπέτες, ο 29χρονος που έχει καταδικαστεί για ναρκωτικά, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι στα κρατητήρια αυτός κοιμόταν και ξύπνησε όταν άκουσε τους άλλους να σπάνε το παράθυρο και τους ακολούθησε. Ανέφερε πως μόλις έφυγαν από το Μέγαρο χωρίστηκαν από τους δύο που διαφεύγουν και οι τρεις έκλεψαν ένα μηχανάκι και άρχισαν να ψάχνουν για ανοιχτά αυτοκίνητα. Μετα από 4-5 δοκιμές βρήκαν το φορτηγάκι και οι τρεις έφυγαν προς το Ηράκλειο.
Ωστόσο όπως αναφέρει το όχημα είχε πρόβλημα και από τον ΒΟΑΚ πήγαν στις Σίσες όπου το άφησαν και εκεί βρήκαν άλλο αυτοκίνητο που το κλειδί βρισκόταν στο σκίαστρο πάνω από την θέση του οδηγού. Έτσι πήγαν στο Ηράκλειο και τριγυρνούσαν μέχρι που τους έπιασαν. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι συναντήθηκαν με μια κοπέλα που τους έδωσε λεφτά. Να σημειωθεί ότι κατά την σύλληψη βρέθηκαν πάνω του ένα μαχαίρι το οποίο είπε πως το βρήκε στο δεύτερο αυτοκίνητο που έκλεψαν και τα ναρκωτικά πως τα αγόρασε το Ηράκλειο λίγο πριν συλληφθούν.
Η απολογία του τρίτου δραπέτη δεν έρχεται να συμπληρώσει κατί νέο. Ο ίδιος αναφέρει ουσιαστικά ότι προείπαν οι δυο προηγούμενοι κατηγορούμενοι.
Πως έγινε η απόδραση
Κατά την διάρκεια της δίκης μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου περιέγραψε το τι συμβαίνει στα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου και τι έγινε όταν μετέφεραν εκεί τους κρατούμενους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά τα κελιά των κρατητηρίων δεν κλειδώνουν για συγκεκριμένους λόγους, οι κάμερες ασφαλείας δεν έχουν καλή ποιότητα, ενώ ο Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Οι δραπέτες ξηλωσαν ένα σίδερο και χρησιμοποιώντας το σαν μοχλό λύγισαν τα σίδερα του μικρού παραθύρου της τουαλέτας και έφυγαν.
Στην συνέχεια βγήκαν σε διάδρομο και από μια πόρτα ξεκλειδωτη, πέρασαν στο υπόγειο γκαράζ. Από εκεί πέρασαν στον αύλειο χώρο και πήδηξαν πάνω από την περίφραξη. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει φύλαξη, ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει σκοπός αλλά δεν πέρασαν από εκεί που είναι ο σκοπός στην είσοδο του μεγάρου. Από τις κάμερες έχει καταγραφεί μόνο η στιγμή που πηδούσαν από την περίφραξη.
Η Εισαγγελέας της έδρας ρώτησε γιατί δεν κλειδώνουν τα κελιά και ο μάρτυρας απάντησε πως αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για τις διαδικασίες που πρέπει να γίνονται. Οι κρατούμενοι συνεχώς ζητούν διάφορα και δεν γίνεται συνεχώς να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν. Είναι ακατάλληλος χώρος για ποινικούς κρατούμενους τόνισε ο μάρτυρας.
Ο μάρτυρας τόνισε πως τα κρατητήρια είναι παλιά και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις ειδικά για μεταγωγές κρατουμένων
Παράλληλα ο πρόεδρος είπε ότι κομβική σημασία είχε η πόρτα που βγάζει στο γκαράζ και ήταν ξεκλειδωτη.
Σε κάταθεση του ένας άλλος μάρτυρας αστυνομικός είπε πως είμαστε τυχεροί που δεν έπιασαν όμηρο τον σκοπό των κρατητηρίων και επισήμανε το γεγονός ότι το τμήμα μεταγωγών έχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ενώ ο τρίτος αστυνομικός μάρτυρας ανέφερε πως βρήκε το σίδερο με το οποίο οι δραπέτες κατάφεραν να διαλύσουν το παράθυρο της τουαλέτας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι ερωτήσεις του Δικαστηρίου ήταν εξονυχιστικές για τις συνθήκες ασφαλείας στα κρατητήρια, το πως λειτουργούν οι κάμερες, τι έγινε με την πόρτα προς το γκαράζ που ήταν ξεκλειδωτη και από εκεί έφυγαν οι δραπέτες μετά που είχαν πηδήξει από το παράθυρο της τουαλέτας.
Τι είπε μάρτυρας για το αυτοκίνητο της διαφυγής και τα κλειδιά στη μίζα
Ο Αλβανός αδελφός του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που έκλεψαν οι τρεις κατηγορούμενοι για να διαφύγουν από τα Χανιά είπε πως από το βράδυ του Σαββάτου το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι τους. Τα κλειδιά τα αφήνουν πάνω και τις πόρτες ξεκλειδωτες, γιατί είναι παλιό το αυτοκίνητο και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους δραπέτες και περιέγραψε τι έκανε το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε γνωστό πως τους έκλεψαν το αυτοκίνητο. Επεσήμανε πάντως, ότι αν κάποιος δεν το ξέρει, από έξω είναι δύσκολο να δει πως το κλειδί είναι στην μίζα. Σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης, πρόεδρος και εισαγγελέας έκαναν εξονυχιστικές ερωτήσεις για να διαπιστώσουν αν ο μάρτυρας είχε κάποια σχέση με την διαφυγή των τριών δραπετών.