ΥΠΕ Κρήτης: "Ας εξαλείψουμε τις ανισότητες στη φροντίδα του καρκίνου"
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για την τριετία 2022-2024, έχει ως θέμα: "Κλείστε το Χάσμα στη Φροντίδα"
Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν, ένα άλλο τρίτο μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για την τριετία 2022-2024, έχει ως θέμα: «Κλείστε το Χάσμα στη Φροντίδα». Αποτελεί μια παρότρυνση για δράση αλλά παράλληλα και δέσμευση για κάθε άνθρωπο, πολίτη, οργανισμό ή κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου.
Το επίπεδο εκπαίδευσης, το εισόδημα, ο τόπος διαμονής και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα του καρκίνου.
Η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις υπηρεσίες του καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές. Η κατανόηση της φύσης της ασθένειας και των παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόληψη της, μειώνει τον φόβο και αυξάνει την κατανόηση, καταρρίπτοντας μύθους και παρανοήσεις, οδηγώντας σε αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων υγείας.
Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων όπως είναι η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου, η κολονοσκόπηση, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου(PSA) στο αίμα κ.α.
Σε παγκόσμιο η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου παγκοσμίως, απαιτώντας εκ νέου σχεδιασμό και αναπροσαρμογή της φροντίδας του προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Τα υγειονομικά συστήματα προσπαθούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα σε δύο πανδημίες: την πανδημία του καρκίνου και την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη, η 7η ΥΠΕ Κρήτης συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια αυτή δέσμευση για να μειώσει τον αντίκτυπο της νόσου, έχοντας ως όραμα ένα μέλλον χωρίς καρκίνο. Διεξάγει ενημερωτικές εκστρατείες για τους τροποποιήσιμους παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και η έκθεση σε επικίνδυνους περιβαλλοντικούς παράγοντες ενώ συγχρόνως οργανώνει και υλοποιεί δράσεις δευτερογενούς πρόληψης όπως η εβδομάδα δωρεάν προ-συμπτωματικού ελέγχου γυναικών, μέσα στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο του μαστού.
Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί η αποπεράτωση και λειτουργία της πρώτης δημόσιας εξειδικευμένης μονάδας παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης χρονίων πασχόντων, στην υγειονομική μας περιφέρεια, στο χώρο του Πανάνειου Δημοτικού Νοσοκομείου, ενσωματώνοντας με αυτόν τον τρόπο την Ανακουφιστική Φροντίδα και επίσημα στην ογκολογική περίθαλψη του νησιού μας, καλύπτοντας μια διαχρονική και επιτακτική ανάγκη για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.