«Καρούζος Gate»: Άλλαξαν χέρια δύο από τις εκτάσεις-«φιλέτα» στην Κρήτη
Ένα αγροτεμάχιο στο Παλαιόκαστρο Ηρακλείου και ένα οικόπεδο πάλι στο Ηράκλειο κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης- Ακολουθούν στις 11/2 άλλες δύο εκτάσεις 70 στρεμμάτων στην περιοχή της Αλικαρνασσού-Το χρονικό του μεγάλου σκανδάλου
Άλλαξαν χέρια την περασμένη Παρασκευή δύο ακόμη assets που σχετίζονται με το περίφημο «Καρούζος Gate».
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, πρόκειται για δύο οικόπεδα στο Ηράκλειο της Κρήτης, «απομεινάρια» της επενδυτικής επέλασης του ζεύγους Γιάννη Καρούζου-Ρεβέκκας Σκαφτούρας μέσω της εταιρείας Carouzos Real Estate στη Μεγαλόνησο την εποχή 2006-2007.
Αυτές οι δύο από τις δεκάδες εκτάσεις που είχαν αγοράσει τότε είναι:
– Ένα αγροτεμάχιο έκτασης 44.461,67 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στον οικισμό Παλαιόκαστρο Γαζίου Ηρακλείου, στη θέση Πάτητρα ή Γυαλιά, το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού.
– Ένα οικόπεδο έκτασης 2.423 τ.μ. (τμήμα ενιαίου ακινήτου 13.045,60 τ.μ.), άρτιο και οικοδομήσιμο, στο Ηράκλειο και στη θέση Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισος-Δειλινά.
Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε στις 28 Ιανουαρίου με επισπεύδουσα την Intrum (ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «SUNRISE I NPL FINANCE DAC» στην οποία πέρασαν δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς) η πρώτη έκταση βγήκε με τιμή εκκίνησης 750.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 750.001 ευρώ και η δεύτερη με τιμή εκκίνησης 580.000 ευρώ ενώ και αυτή κατακυρώθηκε μόλις ένα ευρώ παραπάνω, στις 580.001 ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό αν αποκτήθηκαν από άλλη εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο ή «κρατήθηκαν» από την επισπεύδουσα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί για αυτές τις δύο ιδιοκτησίες ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2020, με τιμές πρώτης προσφοράς στα 889.000 ευρώ για την πρώτη έκταση και στις 679.000 ευρώ για τη δεύτερη, αλλά ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών. Μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου αποφασίστηκε το σφυρί να ξαναχτυπήσει με μειωμένες τιμές εκκίνησης, στις 750.000 ευρώ και 580.000 ευρώ αντίστοιχα.
Τι προηγήθηκε και τι ακολουθεί
Υπάρχει, όμως και ενδιαφέρουσα συνέχεια καθώς στις 11 Φεβρουαρίου, με οφειλέτρια επίσης την Carouzos Real Estate (πρώην Carouzos Constructions) και επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, θα ακολουθήσει ο πλειστηριασμός δύο ακόμη εκτάσεων στην περιοχή της Αλικαρνασσού του νομού Ηρακλείου, συνολικής επιφάνειας 70.590,85 τ.μ., που αποτελούν τμήματα μεγαλύτερου ακινήτου 85.272,91 τ.μ.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για:
– Αγροτεμάχιο έκτασης 50.882,52 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός σχεδίου πόλεως στη θέση Ρουσσές ή Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,3 εκατ. ευρώ.
-Αγροτεμάχιο έκτασης 19.708,33 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην ίδια περιοχή, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 560.000 ευρώ.
Για τις εκτάσεις αυτές που είχαν αγοραστεί τον Ιούλιο του 2006 υπάρχουν υποθήκες υπέρ της Εθνικής Τράπεζας (που έκανε και την κατάσχεση) για 14 εκατ. ευρώ, καθώς και κατάσχεση (το 2014) της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά για 17,7 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Carouzos Real Estate είναι ενεργή και λειτουργεί με διοίκηση διορισμένη από το δικαστήριο.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά όταν έσκασε το «Καρούζος Gate», το ζεύγος Καρούζου φερόταν να έχει αγοράσει εκτάσεις που έφταναν συνολικά στα 2.000 στρέμματα σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, δαπανώντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαν προκληθεί εύλογες απορίες στην αγορά καθώς «χτυπούσαν» ό,τι έβγαινε προς πώληση με ποσά πολλαπλάσια της πραγματικής του αξίας.
Ανάμεσα στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους που έμειναν στα χαρτιά ήταν η δημιουργία εμπορικών κέντρων και άλλων επενδυτικών ακινήτων σε έκταση 50 στρεμμάτων στα Δύο Αοράκια, σε άλλη 70 στρεμμάτων στην Αμμουδάρα, αλλά και σε 25 στρέμματα στην Αλικαρνασσό.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, στις 30 Ιουλίου του 2021 άλλαξε χέρια ένα ακόμη ακίνητο του ζεύγους Καρούζου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την έκταση του Ελληνικού. Το ακίνητο που ανήκε σε μία από τις εταιρείες τους, την Trust Worth Development, βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά.
Πρόκειται για «ημιτελές οικιστικό κτίριο στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέντε επιπέδων, ήτοι δύο υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χρήσεων και ανωδομή αποτελούμενη από ισόγειο και δύο ορόφους κυρίων χρήσεων, κτισμένου επί οικοπέδου έκτασης 2.540,16 τ.μ. στον Δήμο Ελληνικού και επί των οδών Ποσειδώνος 15 και Δέλτα 2».
Στον πλειστηριασμό βγήκε με τιμή εκκίνησης στα 4,1 εκατ. ευρώ και ακολούθησε μάχη διάρκειας έξι ωρών μεταξύ των μνηστήρων, με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί στα 8 εκατ. ευρώ.
Το πολύκροτο σκάνδαλο
Ο Γιάννης Καρούζος, αδελφός του Αντώνη Καρούζου, που διατηρούσε τη γνωστή -και πτωχευμένη πλέον- αλυσίδα ανδρικής ένδυσης «Carouzos» και δεν είχε καμία επιχειρηματική σχέση με αυτόν και τις δραστηριότητές του, και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ανήκαν στα δημοφιλή ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας. Διαθέτοντας ισχυρές προσβάσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους ανέπτυξαν πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα που περιλάμβανε από branded εστιατόρια μέχρι εταιρείες κατασκευαστικές και real estate.
Αυτός ο τελευταίος πυλώνας ήταν που χρησιμοποιήθηκε ώστε μέσα από έναν γαλαξία εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Carouzos Construction, Carouzos Development, Carouzos Investment κ.ά., να εξελιχθεί επί χρόνια ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά colpo grosso με την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων. Ουσιαστικά, μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών γινόταν ένα «πλυντήριο» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό. Έτσι έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του 2010, καθώς η επέλαση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά του real estate, το οικοδόμημα του ζεύγους άρχισε να κλυδωνίζεται και οι πιστώτριες τράπεζες να ανησυχούν…
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.
Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα το ξέπλυμα «τελούνταν κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών».
Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους και στον Γιάννη Καρούζο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ (οδηγήθηκε και παραμένει στη φυλακή), στη δε πρώην (πλέον) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.