Ποιες εργασίες πρέπει να ακολουθήσουν ελαιοκαλλιεργητές μετά τον ισχυρό παγετό
Ποιες εργασίες πρέπει να ακολουθήσουν ελαιοκαλλιεργητές μετά τον ισχυρό παγετό

Ποιες εργασίες πρέπει να ακολουθήσουν ελαιοκαλλιεργητές μετά τον ισχυρό παγετό

Τι πρέπει να προσέξουν οι ελαιοκαλλιεργητές μετά τον ισχυρό παγετό.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλη την επικράτεια τις προηγούμενες μέρες γεννούν ανησυχία στον αγροτικό πληθυσμό της Κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταγράφει ζημιές από τις πυκνές χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Τα αειθαλή δέντρα, εσπεριδοειδή και ελιές, τα οποία καρποφορούν αυτήν την περίοδο, είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έπληξε ιδιαίτερα έντονα τα εσπεριδοειδή, και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια, με τις Ναβαλίνες και τα Μέρλιν να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όπως και τα Λάνε λέιτ στην Αιτωλοακαρνανία. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν να αποφύγουν την άρδευση αμέσως μετά το παγετό παρά τις παραπλανητικές ενδείξεις αφυδάτωσης, που μπορεί να δείχνουν τα δέντρα, όπως επίσης και να αποφεύγουν τη παροχή αζωτούχας θρέψης έως ότου τα δέντρα αποκατασταθούν και η υγρασία του εδάφους πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μην εκπλυθεί το παρεχόμενο άζωτο. Ο καλλιεργητής οφείλει να παρακολουθήσει τον οπωρώνα, ώστε σε περίπτωση πληγών από σπασίματα κλάδων που προκαλεί το βάρος του χιονιού, να κάνει τις απαραίτητες απολυμάνσεις για να προλάβει τη μετάδοση μυκητολογικών ασθενειών και τις ασθένειες ξύλου.

Τα ελαιόδεντρα είναι περισσότερο ανθεκτικά από τα εσπεριδοειδή στις χαμηλές θερμοκρασίες παρά το γεγονός ότι είναι υποτροπικό φυτικό είδος, ενώ χρειάζονται και μία ορισμένη ποσότητα ψύχους για να επέλθει η διαφοροποίηση των οφθαλμών (εαρινοποίηση).

Παρόλα αυτά, οι θερμοκρασίες κάτω των -9 βαθμών αποτελούν καταστροφικές για το ελαιόδεντρο, με πιθανά σπασίματα του φλοιού, που θα αποτελούσε πηγή εισόδου σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από -6 έως -8 βαθμούς κελσίου, ο φλοιός έως -9 βαθμούς κελσίου και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15 βαθμούς κελσίου. Οι ποικιλίες κορωνέικη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες και ίσως να υποφέρουν και σε θερμοκρασίες που για τους περισσότερους καλλιεργητές θεωρούνται «ασφαλείς».

Οι ελαιοκαλλιεργητές καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε προσεκτικούς ψεκασμούς με χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά σε περιοχές με ιστορικό εμφάνιση καρκίνωσης της ελιάς ή άλλων ασθενειών ξύλου. Παράλληλα, συστήνεται να αναβάλλουν το κλάδεμα έως ότου διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ζημιάς και η έκταση που έχει αυτή. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν έτσι ώστε το δέντρο να ξεκινήσει τις αναβλαστήσεις και σε αυτή την περίπτωση το κλάδεμα γίνεται στο ξερό τμήμα πάνω από τις αναβλαστήσεις του φυτού.

Προσεκτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα -δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στα όρια φυτοτοξικότητας- καλούνται να πραγματοποιήσουν και οι αμπελοκαλλιεργητές. Μετά από ισχυρό παγετό, ο παραγωγός πρέπει να επιβλέπει τα αμπέλια ώστε να προβεί σε ενέργειες με σκοπό να βοηθηθούν τα πρέμνα να ανακάμψουν από το έντονο στρες. Σε περίπτωση ανίχνευσης τμημάτων του δένδρου όπου υπάρχουν σχισίματα του φλοιού, η χρήση μυκητοκτόνου είναι επιβεβλημένη όπως και η επικάλυψη με κόλλα εμβολιασμού για να αποφευχθεί κατά το μέτρο του δυνατού η μελλοντική είσοδος παθογόνων.

Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185