Φόβοι για μεγάλες ανατιμήσεις τον Φεβρουάριο
Ο δεύτερος μήνας του χειμώνα, ο Φεβρουάριος, εκτιμούν πολλοί ότι θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας από πλευράς ακρίβειας, κάτι που προκαλεί όπως είναι φυσικό έναν ακόμη πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Παράλληλα ετοιμάζεται το νέο πακέτο στήριξης για το Φεβρουάριο στην προσπάθεια αναχαίτισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους
Με τη χώρα να βρίσκεται στην κατάψυξη για τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες οι φόβοι ότι η ακρίβεια θα χτυπήσει με ένταση κορυφώνονται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η μεγάλη αύξηση που υπάρχει στην ζήτηση για ενέργεια, λόγω του ψύχους αλλά και των δυσκολιών στις μεταφορές, οι τιμές σε μία σειρά από προϊόντα θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, η οποία και θα φανεί στο αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Η κατάσταση ίσως χειροτερεύσει από μία ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να μπει «φρένο» στην ακρίβεια, ενώ οι ελεγκτικές Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία, θα αποτελέσει και ένα σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη, αλλά και στο δημοσιονομικό κομμάτι, εξαιτίας του ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα νέα πακέτα στήριξης στο κομμάτι της ενέργειας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να καθοριστεί το πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό κόστος ενέργειας.
Στα ύψη οι τιμές
Οι τιμές πάντως σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανηφόρα. Τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει άλμα, καθώς χθες ανήλθε στα 293,79 ευρώ/MWh για σήμερα (26.01.2022) Τετάρτη. Η υψηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 377,40 ευρώ/MWh ενώ η κατώτατη στα 219,11 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 195 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 14,8%, το φυσικό αέριο 40,1% τα υδροηλεκτρικά 6,5% οι εισαγωγές 14,3% και οι ανανεώσιμες 20%
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι τιμές παρουσίασαν μικρή μείωση χθες στην Ευρώπη λόγω της αύξησης των προμηθειών από τη Ρωσία και των μετεωρολογικών προβλέψεων για ήπιες θερμοκρασίες στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Η τιμή για τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο Άμστερνταμ μειώθηκε 4,3% στα 88,995 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ είχε μειωθεί έως 7,1% νωρίτερα. Σημειώνεται ότι χθες η τιμή είχε εκτιναχθεί 18%.
Αντίθετα μετά από μία μικρή ανάπαυλα οι τιμές στο πετρέλαιο πήραν ξανά την ανηφόρα… Συγκεκριμένα το brent ξεπέρασε τα 87 δολάρια το βαρέλι.
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα πάντως από την ΡΑΕ διευκρινίζεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι τα μέτρα επιδότησης των καταναλωτών που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως οι τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά δεν είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά κοντά στο μέσο όρο της περιοχής όσο και συνολικά της ΕΕ.
Επίσης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθ. Δαγούμας, δήλωσε ότι έρχονται κυρώσεις σε ενεργειακές εταιρείες, ακόμη και επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, εφόσον διαπιστωθούν πρακτικές που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές.
Πηγή: newsit.gr