Η σοφεγάδα της Κρήτης: Το παραδοσιακό πιάτο που ενώνει το χώμα με το τραπέζι
Ένα φαγητό γεμάτο χρώμα και άρωμα από τον κήπο, που γεννήθηκε από την ανάγκη και έγινε σύμβολο απλότητας και νοστιμιάς
Ένα παραδοσιακό, καλοκαιρινό φαγητό της Κρήτης, γεμάτο αρώματα, φρεσκάδα και γεύσεις από τον κήπο.
Η σοφεγάδα είναι ο πρόγονος του σημερινού μπριάμ — ένα πιάτο που γεννήθηκε από την ανάγκη, αλλά έμεινε στην κουζίνα του νησιού για τη νοστιμιά του.
Υλικά
- 2 τσακώνικες μελιτζάνες
- 3 κολοκύθια
- 1 πιπεριά πράσινη (κέρατο)
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 100 γρ. βλίτα
- 3 πατάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 φρέσκα κρεμμύδια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- Ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες φρέσκες
- 150 γρ. φασολάκια
- 150 γρ. μπάμιες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 3 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- ½ ματσάκι δυόσμο
- 3 κ.σ. βασιλικό φρέσκο
- 2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- 100 γρ. γραβιέρα
Διαδικασία
Βήμα 1:
Κόβετε όλα τα λαχανικά σε καρέ, όπως στο μπριάμ.
Ψιλοκόβετε τα βλίτα και τον μαϊντανό.
Βήμα 2:
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα ταψί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μπόλικο ελαιόλαδο.
Ανακατεύετε καλά ώστε να λαδωθούν όλα τα λαχανικά.
Βήμα 3:
Ψήνετε στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτετε την ξινομυζήθρα και τη γραβιέρα επάνω στα λαχανικά ώστε να λιώσουν και να δημιουργήσουν μια υπέροχη, χρυσαφένια κρούστα.







