ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Βουλή: Με 157 «ναι» παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Βουλή: Με 157 «ναι» παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Με 157 ψήφους υπέρ, η Βουλή ενέκρινε την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών για την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος – Σε φορτισμένο κλίμα η διαδικασία, με αποχωρήσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο και κανένα λευκό δεν καταγράφηκε. Έγκυρα ψηφίστηκαν 163 ψηφοδέλτια.

Για την καταγγελλόμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος157 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, 6 ψήφισαν κατά, ενώ δεν δηλώθηκε κανένα “παρών”.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την επόμενη φάση της διαδικασίας, με τη σκυτάλη πλέον να περνά στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν η υπόθεση θα φτάσει ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. Το αποτέλεσμα καταγράφηκε σε κλίμα πολιτικής έντασης, με κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία καταγγέλλοντας μεθόδευση συγκάλυψης.

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και πολιτικής φόρτισης εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Βουλής για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την ενδεχόμενη παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, με φόντο το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Η συζήτηση στη Βουλή μετατράπηκε σε αρένα, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει κατηγορίες για συστηματική συγκάλυψη των ευθυνών από πλευράς κυβέρνησης. Η ένταση κορυφώθηκε με την αποχώρηση των περισσότερων κομμάτων πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως προσχηματική. Παράλληλα, αρκετοί αρχηγοί αναφέρθηκαν και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνοντάς της ευρύτερες διαστάσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Σωκράτης Φάμελλος αντάλλαξαν σκληρές εκφράσεις, όπως «οδεύετε προς την εξαφάνιση» και «είστε υπουργός για τα μπάζα», ενώ η κατάσταση ξέφυγε ακόμη περισσότερο με την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία συγκρούστηκε έντονα με τους αντιπροέδρους της Βουλής, Γεωργαντά και Λαμπρούλη, με τον τελευταίο να διακόπτει οργισμένος τη συνεδρίαση. Τα πρακτικά πρόκειται να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αίσθηση προκάλεσε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, η οποία – σε μια ιδιαίτερη στιγμή – τραγούδησε από το βήμα της Βουλής, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή της στον χαρακτήρα της διαδικασίας, που χαρακτήρισε θεατρική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι πρόκειται για τη μοναδική στάση ηθικής αξιοπρέπειας. Επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντας τους ευθύνες για συστηματική συγκάλυψη και «θεσμική αποσύνθεση». «Όσο τραγουδάει ο κ. Μητσοτάκης, εσείς χορεύετε», δήλωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «η στρατηγική σας θα κριθεί στην κάλπη».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο για 875 ημέρες συγκάλυψης από τη νύχτα της τραγωδίας. Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «διεφθαρμένη» και «επικίνδυνη για τη δημοκρατία». Επέκρινε επίσης το κατηγορητήριο ως προσχηματικό και τη συνεδρίαση ως στημένη.

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα σε Φάμελλο και Φλωρίδη, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στις καταγγελίες με αναφορές στις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε: «Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης αγνοεί τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε είναι για τα μπάζα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ολοκληρώνει ένα «κακοστημένο θέατρο συγκάλυψης», τονίζοντας ότι η πρότασή της περιορίζεται σε ένα πλημμέλημα για τον Καραμανλή, αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλους εμπλεκόμενους. Κατήγγειλε επίσης τη διαδικασία ως προσχηματική και με στόχο τον κομματικό έλεγχο, ενώ χαρακτήρισε την προανακριτική «πλυντήριο» για την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη διαδικασία «παρωδία» και μίλησε για την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ευθεία εμπλοκή στη συγκάλυψη της τραγωδίας και τον κατηγόρησε για θεσμική εκτροπή, απευθύνοντας έκκληση για ουσιαστική πολιτική κάθαρση.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η μετατροπή της Βουλής σε εργαλείο παγίωσης της ατιμωρησίας αποτελεί θεσμική εκτροπή και δήλωσε ότι το «καθεστώς διαφθοράς» που – κατά τον ίδιο – εκπροσωπεί η παρούσα κυβέρνηση, «θα πέσει με θόρυβο».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις