«Costa Nopia»: Πράσινο φως για τουριστικό χωριό 4.700 κατοίκων στην Κρήτη – Το σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη

Με 830 βίλες, δύο ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ και τελεφερίκ, η επένδυση-μαμούθ εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις με ευνοϊκή πολεοδομική μεταχείριση
Το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του Δήμου Πλατανιά Χανίων θα είναι «τεχνητό». Η πολιτεία ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες την ανάπτυξη ενός τουριστικού χωριού, που θα περιλαμβάνει 830 βίλες, δύο ξενοδοχεία, μαρίνα, ελικοδρόμιο, γήπεδο γκολφ, ακόμα και ένα είδος τελεφερίκ λόγω των κλίσεων του «οικοπέδου». Μάλιστα το σχέδιο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και έκανε χρήση της ευνοϊκής πολεοδομικής νομοθεσίας, χάρη στην οποία, μεταξύ άλλων, η έκταση απέκτησε οικοδομησιμότητα και πολεοδομήθηκε.
Το Costa Nopia, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, θα αναπτυχθεί βάσει ενός Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Ιουνίου (ΦΕΚ Δ 439). Ανήκει στην εταιρεία Cretan Sun and Sea Developments, μία από τις 65 θυγατρικές του Leptos Group, των Κυπρίων επιχειρηματιών Γιώργου και Παντελή Λεπτού. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων και βρίσκεται στον Δήμο Πλατανιά Χανίων, στα όρια με τον Δήμο Κισσάμου. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΣΧΑΣΕ:
Η έκταση θα χωρίζεται σε 13 «γειτονιές» και θα περιλαμβάνει περίπου 830 τουριστικές κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απογραφή κτιρίων του 2011 (η απογραφή του 2021 ακόμα αγνοείται), περισσότερα σπίτια στην περιοχή έχουν μόνο ο Πλατανιάς και ο Κίσσαμος, ενώ τα υπόλοιπα χωριά των δύο δήμων είναι αρκετά μικρότερα. Επίσης, θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία (συνολικά 600 κλίνες) και άλλα τουριστικά καταλύματα. Στο τουριστικό χωριό θα κατοικούν μόνιμα ή εποχικά έως 3.500 άτομα, ενώ στα καταλύματα, 560 άτομα. Στην έκταση θα κατοικεί και περίπου το 5% των 360 εργαζομένων. Επομένως το σύνολο του «πληθυσμού» του Costa Nopia μαζί με τους επισκέπτες θα είναι περίπου 4.700 άτομα. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ εννέα οπών και μαρίνα.
Οσον αφορά τα πολεοδομικά και τα περιβαλλοντικά, σύμφωνα με το ΕΣΧΑΣΕ:
• Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε δύο ζώνες. Η πρώτη και μεγαλύτερη (973,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει το παραθεριστικό τουριστικό χωριό (ξενοδοχείο και κατοικίες) με τις συνοδές χρήσεις, όπως καταστήματα εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικοί χώροι κ.ά. Η δεύτερη ζώνη (156,8 στρέμματα) θα περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα, ελικοδρόμιο και αγρόκτημα.
Το επενδυτικό σχέδιο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και έκανε χρήση της ευνοϊκής πολεοδομικής νομοθεσίας.
• Ανάμεσα στις δύο περιοχές θα υπάρχει επικλινής ανελκυστήρας και καλωδιοκίνητος σιδηρόδρομος (funicular) λόγω των μεγάλων κλίσεων της έκτασης.
• Στην πρώτη ζώνη, που βρίσκεται πιο κοντά στη θάλασσα, θα χτιστούν συνολικά 181.200 τ.μ. (συντελεστής δόμησης 0,4 για τις κατοικίες και 0,6 για ξενοδοχεία και λοιπές χρήσεις). Στη ζώνη αυτή οι τουριστικές κατοικίες θα μπορούν να φθάνουν τα 30 μέτρα από τον αιγιαλό, καθώς πριν από μερικά χρόνια η νομοθεσία τις εξίσωσε με τις κοινές κατοικίες. Οι κεντρικές μονάδες των δύο ξενοδοχείων μπορούν να είναι τριώροφες, ως τοπόσημα. Στη δεύτερη ζώνη θα χτιστούν 25.900 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 0,2.
• Χάρη στο ΕΣΧΑΣΕ, τα οικόπεδα από τα οποία αποτελείται η επένδυση απέκτησαν οικοδομησιμότητα (δηλαδή δεν θα μπορούσαν να χτιστούν διαφορετικά). Οπως αναφέρεται, η οδική πρόσβαση στο ακίνητο γίνεται μέσω δύο αγροτικών οδών, προς Νωπήγεια και Ραβδούχα, ενώ θα βρίσκεται στα νέα όρια του ΒΟΑΚ.
• Η έκταση περιλαμβάνει δύο μικρά δασικά τμήματα, 7 και 15 στρεμμάτων, το 10% των οποίων θα χρησιμοποιηθεί (όπως επιτρέπει η προνομιακή νομοθεσία για τα ΕΣΧΑΣΕ) ως συμπλήρωμα των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κατευθύνσεις που δίνονται στο ΕΣΧΑΣΕ για την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως αναφέρεται, κατά την εξειδίκευση των μελετών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οδική σύνδεση, στην τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων από τον αιγιαλό κ.ά. Επίσης, «στην προστασία της αισθητικής αξίας του φυσικού τοπίου με την προσαρμογή των κτιριακών όγκων στη φυσική μορφολογία του εδάφους» και την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στην παραλία. Να σημειωθεί ότι η παραλία θα παραχωρηθεί ολόκληρη (προφανώς κατά χρήση) στη μονάδα.
• Οσον αφορά το νερό και τα λύματα: Παρά το υδατικό πρόβλημα στην περιοχή, η μονάδα δεν υποχρεούται να κατασκευάσει δικές της εγκαταστάσεις, αλλά προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης/αποχέτευσης του Δήμου Πλατανιά ή Κισσάμου, ενώ δίνεται και η δυνατότητα γεωτρήσεων. «Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της λειτουργίας γηπέδου γκολφ να εξασφαλιστούν με βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, όπως συλλογή ομβρίων, χρήση επεξεργασμένων αποβλήτων, χορήγηση συγκεκριμένων ποσοτήτων νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης κ.ά.», αναφέρεται. Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης.

