Κρήτη: Δικαιωμένοι οι αγρότες του Αγίου Βασιλείου – Υπογράφηκε η απόφαση για τις αποζημιώσεις μετά τις πυρκαγιές

Υπογράφθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Χορήγηση Ενίσχυσης για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Η αποπληρωμή την πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε συζητηθεί εκτενώς κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, παρουσία και του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη. Ο Δήμαρχος είχε αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα των πυρόπληκτων καθώς είχαν καταβληθεί μόνο οι προκαταβολές.
Ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης από την πλευρά του επικοινώνησε αμέσως με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την έγκαιρη εξόφληση των πληγέντων.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις υπέστησαν ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι:
α) να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το έτος 2022, όπως και για τα έτη 2024 και 2025, τα οποία αποτελούν έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση,
β) να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2021 και ειδικά για τους νεοεισερχόμενους αγρότες να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2022 και
γ) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2022 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2025.
Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οφείλουν να προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών το αργότερο έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.
Η αποκατάσταση πραγματοποιείται με ίδια ή άλλη πολυετή καλλιέργεια. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως αδυναμία προσβασιμότητας, ο δικαιούχος παραγωγός, μπορεί να προβεί στην ανασύσταση του συνόλου των κατεστραμμένων μέσων της καλλιέργειάς του, σε άλλο αγροτεμάχιο, του οποίου είναι κύριος ή εκμεταλλευτής με οποιαδήποτε μακροχρόνια έννομη σχέση.
Για τα πορίσματα ,τον έλεγχο αποκατάστασης και την καταβολή μετά από τον λογιστικό συμψηφισμό με την δοθείσα προκαταβολή ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:
α) Ο μηχανογραφημένος πίνακας πορισμάτων εκτιμήσεων κοινοποιείται από τον ΕΛΓΑ στον αρμόδιο ανταποκριτή του οικείου Δήμου. Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν ένσταση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση των πορισμάτων.
β) Ο δικαιούχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης υποβάλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2025. στον ΕΛΓΑ για τον έλεγχο της αποκατάστασης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται βάσει των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (πορισμάτων εκτίμησης) από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους με την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ και λοιπά στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης και σοβαρότητας ζημιάς.
Η τιμή ενίσχυσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθορίζεται ως εξής:
α) για τις δενδρώδεις καλλιέργειες:
– 100,80 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67,2 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν ολική καταστροφή (για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων).
– 72 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 48 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μεσαίας σοβαρότητας ζημιές (για εργασίες κορμοτόμησης).
– 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μικρής σοβαρότητας ζημιές ( για εργασίες κοπής πρωτογενών κλάδων)
– 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για μη παραγωγικά, νεαρά δέντρα,
β) για τα αμπελοειδή:
– 2.450 ευρώ για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
– 1.750 ευρώ για καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεσαίας σοβαρότητας ζημιές ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
– 1.225 ευρώ ανά στρέμμα σε νεαρές καλλιέργειες αμπελοειδών,
γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά: 1.400 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων.
Η τιμή ενίσχυσης για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων δηλαδή στους μη κατά κύριο επάγγελμα είναι μειωμένη κατά 50%.

