Ρωσία: Πάνω από 118.000 οι νεκροί στρατιωτικοί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Το BBC (ρωσική υπηρεσία), σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και μια ομάδα εθελοντών, έχει ταυτοποιήσει, μέσω ανοιχτών πηγών, τα ονόματα 118.139 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 500 αλλοδαποί από 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Σρι Λάνκα.
Οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί δεν είχαν ρωσική υπηκοότητα τη στιγμή που υπέγραψαν συμβόλαιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ταυτοποίησή τους βασίστηκε σε δημόσιες πηγές, όπως ανακοινώσεις των αρχών, αναρτήσεις συγγενών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή φωτογραφίες από τους τάφους τους.
Το BBC σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των ξένων που σκοτώθηκαν πολεμώντας στο πλευρό της Ρωσίας πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στον ονομαστικό κατάλογο δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από την ουκρανική πλευρά ή πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Μεταξύ των ταυτοποιημένων νεκρών, οι περισσότεροι προέρχονται από το Τατζικιστάν (72 άτομα) και το Ουζμπεκιστάν (66 άτομα). Στις δύο αυτές εθνικότητες, πάνω από τους μισούς σκοτώθηκαν αφού στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές φυλακές. Ειδικότερα, 43 Τατζίκοι και 46 Ουζμπέκοι υπέγραψαν συμβόλαιο — συνήθως με την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner — προσπαθώντας να εξαγοράσουν τις ποινές τους.
Αξιοσημείωτες είναι και οι απώλειες μεταξύ Γεωργιανών (63 άτομα), σχεδόν όλοι από τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες δεν ελέγχονται από την Τιφλίδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Οι πολίτες του Νεπάλ είναι οι πολυπληθέστεροι μεταξύ των νεκρών που προέρχονται από χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Σύμφωνα με το BBC, 70 Νεπαλέζοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νεκρών, ενώ άλλοι περίπου 50 αγνοούνται. Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει ήδη αποστείλει δείγματα DNA συγγενών τους στη Ρωσία για ταυτοποίηση.
Αν και θεωρείται ότι οι περισσότεροι ξένοι νεκροί προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, δεν έχει καταστεί δυνατή η επίσημη ταυτοποίηση κανενός, καθώς οι πολίτες της χώρας δεν χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ δεν δημοσιοποιούν τις απώλειες. Εκτιμήσεις της νοτιοκορεατικής κατασκοπείας ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Βορειοκορεατών σε περίπου 600.
Στο πλευρό της Ρωσίας έχουν πολεμήσει και πολίτες από αρκετές αφρικανικές χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Ζάμπια, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Τανζανία και το Τόγκο. Στο νεκροταφείο του Ριαζάν, εθελοντές εντόπισαν τέσσερις πινακίδες με ονόματα Σριλανκέζων στρατιωτών ανάμεσα στους τάφους αλεξιπτωτιστών. Σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 288 πολίτες της κατατάχθηκαν στον ρωσικό στρατό, 16 εκ των οποίων σκοτώθηκαν.
Μεταξύ των ξένων που έχασαν τη ζωή τους στο πλευρό της Ρωσίας συγκαταλέγονται και Αμερικανοί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γιος του νυν αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Μάικλ Γκλος. Ο νεαρός είχε περάσει χρόνια σε κοινότητες εναλλακτικού τρόπου ζωής και φάρμες, πριν καταλήξει τον Αύγουστο του 2023 στη Ρωσία, όπου και υπέγραψε συμβόλαιο τον Σεπτέμβριο. Σκοτώθηκε στο μέτωπο τον Απρίλιο του 2024.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι μόνο λίγοι Αμερικανοί πολεμούν με τη ρωσική πλευρά, ενώ 2.000 έως 3.000 έχουν ενταχθεί σε ουκρανικές μονάδες.

