Κρήτη: Αγυιά Χανίων, το νέο hotspot της Ευρώπης που θυμίζει Λαμπεντούζα – Δείτε εικόνες

Αγυιά Χανίων, το νέο μεγάλο hotspot της Ευρώπης, στη νέα μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε, με τις τεράστιες ροές μεταναστών -και ορισμένων προσφύγων- που καταφθάνουν μαζικά από τις ακτές της Λιβύης στις νότιες ακτές της Κρήτης.
Εδώ συγκεντρώνονται όσοι καταφθάνουν και «διασώζονται» από το -κορεσμένο και εξαντλημένο- λιμενικό σώμα, στη Γαύδο, την Παλαιόχωρα και τα Σφακιά.
Οι συνολικοί αριθμοί σοκάρουν. Μόνο στο Νομό Χανίων από την αρχή της χρονιάς αφίχθησαν 105 βάρκες που μετέφεραν 5.600 μετανάστες από την αρχή του 2025 – όλο το 2024 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 63 και 3.200, και το 2023 11 βάρκες και 600 μετανάστες. Μιλάμε για αύξηση 380%, και η χρονιά βρίσκεται ακόμη στα μισά.
Εδώ, υπό συνθήκες αισθητά καλύτερες από ότι αλλού, μιας και οι βασικές ανάγκες καλύπτονται επαρκώς, παραμένουν προσωρινά οι εκατοντάδες μετανάστες μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα και στην οργανωμένη δομή της Μαλακάσας. Αν τα κυβερνητικά σχέδια για ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών δεν ευοδώσουν σύντομα και μέχρι να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος διαμονής – πιθανότατα κάποιος χώρος πρώην στρατοπέδου στο Ηράκλειο, οι εικόνες που μεταδίδει το Newsbomb μέσα από το εκθεσιακό κέντρο, θα καταστούν… μόνιμες.










Καταγράψαμε την παραμονή 834 μεταναστών – οι 96 αναμένεται να αποχωρήσουν ήδη από σήμερα. Από αυτούς, μόλις οι 13 είναι γυναίκες και τα παιδιά είναι 24. Όλοι οι υπόλοιποι, νεαροί άνδρες από το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο – η οποίοι εσχάτως πλήττεται από οικονομική κρίση κι έτσι αρκετοί νεαροί προτιμούν αυτόν τον ριψοκίνδυνο, όσο και παράνομο, τρόπο μετοίκησης.







Οι 18 από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως λαθροδιακινητές και κρατούνται, μέχρι να δικαστούν. Ο στόχος είναι να αποχωρούν περίπου 100 κάθε ημέρα, ώστε ο αριθμός των ανθρώπων να παραμένει διαχειρίσιμος. Τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν ροές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών κι αυτό βοηθάει.
Το Newsbomb καταγράφει εικόνες μέσα από το άτυπο hotspot και την κατάσταση που επικρατεί.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον 29χρονο Gamaa birir Mohamed Musa. Γιατρός με μεταπτυχιακό, ειδικός στη φαρμακολογία, κι αυτός και η γυναίκα του που την έφερε μαζί. Στο εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Σουδάν εργαζόταν ως γιατρός για τους τραυματίες της μιας πλευράς – οι στρατιώτες της άλλης σκότωσαν τους δικούς του και τον ανάγκασαν να πάρει τον δρόμο χωρίς επιστροφή.
Τα κατάφεραν με τη σύζυγό του και έφτασαν με τα πόδια ως την Αίγυπτο κι από εκεί εως τη Λιβυή, από όπου πήραν την «επικίνδυνη βάρκα». Δεν ήξεραν πού θα καταλήξουν, ωστόσο πλέον θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα – ο 29χρονος να εξελίξει τις σπουδές του και μάλιστα να αποκτήσει διδακτορικό στη φαρμακολογία στη χώρα μας. Αν αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και παραμείνει, όπως ευελπιστεί.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις ελληνικές αρχές. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα μας φέρονται άψογα και μας δίνουν ότι χρειαζόμαστε. Θέλω να το πείτε αυτό», μας λέει με χαμόγελο.
newsbomb.gr

