ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
«Πιέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»: Η επιστροφή της ταπισερί Bayeux αναθερμαίνει το θέμα

«Πιέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»: Η επιστροφή της ταπισερί Bayeux αναθερμαίνει το θέμα

Η επιστροφή της φημισμένης ταπισερί μετά από 900 χρόνια προκαλεί νέα συζήτηση για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για επαναπατρισμό τους στην Αθήνα

Η φημισμένη ταπισερί του 11ου αιώνα, «The Bayeux Tapestry» που επιστρέφει στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια, ενισχύει τις πιθανότητες να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Αθήνα, αναφέρει το Sky News σε σχετικό άρθρο του.

Η ταπισερί βρίσκεται στο Μουσείο Bayeux στη Νορμανδία και απεικονίζει τη μάχη του Χάστινγκς και τη δολοφονία του Βασιλιά Χάρολντ και επιστρέφει στη Βρετανία από τον προσεχή Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο του 2027.

Το δημοσίευμα αναφέρει παράλληλα ότι 34 προσωπικότητες, ανάμεσά τους και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, υπέγραψαν επιστολή που έστειλαν στον νυν πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου, αναφέροντας ότι το τελευταίο πραγματοποιεί «μυστικές διαπραγματεύσεις» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και το καλεί να «επανεξετάσει τη θέση του» ζητώντας του να διακόψει τις συνομιλίες. «Διαφορετικά, θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές», αναφέρεται.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υπογραμμίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αναζητήσουν νομικές συμβουλές σχετικά με τους τρόπους προστασίας του συμφέροντος του Βρετανικού λαού και ανάμεσα σε αυτές είναι «η αναζήτηση τρόπου τερματισμού των διαπραγματεύσεων μέχρι το Βρετανικό κοινό να ενημερωθεί πλήρως». Η πρωτοβουλία ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα Great British PAC.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι δεν βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης η αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου και του δανεισμού μέρους τους είναι θέμα του Μουσείου.

Από την πλευρά του, το Μουσείο έχει τονίσει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τη συνεργασία για τα Γλυπτά βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές. «Θεωρούμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία που περιλαμβάνει τη θέαση των κυριότερων αντικειμένων της συλλογής μας από το κοινό όλου του κόσμου και παράλληλα η διατήρηση της ακεραιότητας της συλλογής μας, είναι η πιο σωστή ισορροπία», αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο.

 

 

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις