Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση θανατηφόρου μύκητα – Τι λένε οι ειδικοί

Οι περισσότεροι οργανισμοί τον εξουδετερώνουν, όμως σε περιπτώσεις ενός ήδη επιβαρυμένου ανοσοποιητικού, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, ακόμα και για τη ζωή του ασθενή.
Ο Aspergillus είναι ένας κοινός μύκητας που υπάρχει στο χώμα, σε φυτικά υπολείμματα, στο νερό και στον αέρα. Οι άνθρωποι τον εισπνέουν καθημερινά, αλλά για τους περισσότερους το ανοσοποιητικό σύστημα αρκεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιπλοκή. Όμως για ασθενείς με άσθμα, κυστική ίνωση, ΧΑΠ, καρκίνο, μεταμοσχευμένα όργανα ή βαρύ ιστορικό από Covid-19 ή γρίπη, ο μύκητας μπορεί να αποβεί μοιραίος.
«Αν το ανοσοποιητικό δεν καταφέρει να εξουδετερώσει τα σπόρια του, ο μύκητας αρχίζει να αναπτύσσεται και ουσιαστικά σε “τρώει από μέσα προς τα έξω”, για να το πούμε ωμά», εξηγεί ο Νόρμαν βαν Ράιν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και συντάκτης της μελέτης.
Το ποσοστό θνησιμότητας για ασθενείς με ασπεργίλλωση κυμαίνεται από 20% έως 40%, ενώ η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα – πυρετός, βήχας, κόπωση – συγχέονται εύκολα με πολλές άλλες παθήσεις.
Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας είναι η πιθανότητα οι μύκητες να αυξάνουν την αντοχή τους στις θερμοκρασίες, κάτι που θα τους επιτρέπει να επιβιώνουν ευκολότερα στο ανθρώπινο σώμα. Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες – διευκολύνουν τη διασπορά των σπορίων τους σε μεγάλες αποστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ξέσπασμα μυκητιασικών λοιμώξεων μετά τον ανεμοστρόβιλο στην Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011.
Η παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της μυκητιακής απειλής. Υπάρχουν μόλις τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων και ολοένα περισσότερα στελέχη εμφανίζουν ανθεκτικότητα.
Ο καθηγητής Justin Remais από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, που ηγείται μελέτης σε περισσότερους από 100 εκατ. ασθενείς στις ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι καταγράφηκαν πάνω από 20.000 περιστατικά ασπεργίλλωσης μεταξύ 2013-2023, με ετήσια αύξηση 5%. Η έλλειψη δεδομένων, ωστόσο, ενδέχεται να κρύβει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.
Πηγή: newsit.gr

