ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Πανάγιος Τάφος: Ανακαλύψεις που συνδέονται άμεσα με τον τάφο του Ιησού – Επιστημονική επιβεβαίωση της Καινής Διαθήκης;

Πανάγιος Τάφος: Ανακαλύψεις που συνδέονται άμεσα με τον τάφο του Ιησού – Επιστημονική επιβεβαίωση της Καινής Διαθήκης;

Στοιχεία που παραπέμπουν στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη εντοπίστηκαν στον τόπο ταφής του Ιησού – Συγκλονιστικά ευρήματα από Ιταλούς αρχαιολόγους.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ έρχονται να προσθέσουν επιστημονικό ενδιαφέρον σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της χριστιανικής πίστης.

Κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης στο εσωτερικό του ναού, αποκαλύφθηκαν στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη βιβλική αναφορά για τον τόπο ταφής του Ιησού, όπως αυτή καταγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 2022 και κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2025, περιελάμβαναν την αποξήλωση του δαπέδου της βασιλικής – το οποίο είχε κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα – και συνοδεύτηκαν από εγκεκριμένη αρχαιολογική ανασκαφή υπό την εποπτεία της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Η ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Francesca Romana Stasolla, εντόπισε υπολείμματα φυτών και δείγματα γύρης που καταδεικνύουν πως η περιοχή υπήρξε στο παρελθόν κήπος με αμπέλια και ελαιόδεντρα, σε πλήρη συμφωνία με τη βιβλική περιγραφή: «εκεί όπου σταυρώθηκε, υπήρχε ένας κήπος και σε αυτόν έναν νέο τάφο».

Ο ναός του Παναγίου Τάφου, ο οποίος ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, βρίσκεται σε σημείο που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ως λατομείο κατά την Εποχή του Σιδήρου, και στη συνέχεια ως νεκροταφείο και καλλιεργήσιμη έκταση. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κεραμικά αγγεία, λυχνάρια, καθώς και τάφους που πιθανόν χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού.

Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα ήταν και μια κυκλική μαρμάρινη βάση, πιθανότατα τμήμα της πρωτοχριστιανικής κατασκευής που υποδείκνυε τον ακριβή τόπο της ταφής. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν νομίσματα ρωμαϊκής περιόδου (4ος αιώνας), οστά ζώων που πιθανώς συνδέονται με τελετουργικές πρακτικές, καθώς και θαλάσσια είδη όπως ψάρια και σαλιγκάρια, ένδειξη για ευρείες εμπορικές επαφές και διατροφικές συνήθειες της εποχής.

Η ερευνητική ομάδα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ανάλυσης, εργάζεται σε εργαστήρια στη Ρώμη προκειμένου να αναδομήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ιστορικού τοπίου γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν μετά το Πάσχα, με επίκεντρο πλέον το βόρειο κλίτος του ναού.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα προσθέτουν ιστορική τεκμηρίωση στον ιερό χαρακτήρα της περιοχής και αναδεικνύουν τη δυναμική της διεπιστημονικής προσέγγισης στη μελέτη των τόπων λατρείας και πίστης με βάση αρχαιολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις