Ηράκλειο: Εκπαιδευτικές δράσεις για την άγρια ζωή και απελευθέρωση αρπακτικών πουλιών στις Αρχάνες

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική πρωτοβουλία για τη φύση και την άγρια ζωή φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο.
Από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, το σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου υποδέχεται την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο πλαίσιο του μαθήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν δια ζώσης εργαστήρια με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, εστιάζοντας σε θεματικές όπως τα μεγάλα θηλαστικά της χώρας μας (όπως η αρκούδα και ο λύκος), η οικολογική αξία του δάσους, και η σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας για την ανθρώπινη ζωή και ισορροπία του οικοσυστήματος.
Σάββατο 17 Μαΐου – Απελευθέρωση αρπακτικών πουλιών στον Γιούχτα
Το αποκορύφωμα των δράσεων αναμένεται το Σάββατο 17 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, με την πραγματοποίηση μιας συμβολικής απελευθέρωσης αρπακτικών πτηνών στην περιοχή Αρχάνες, συγκεκριμένα στο Όρος Γιούχτας και τη θέση Χωστό Νερό.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το σχολείο σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τον Σπύρο Λιαπάκη, υπεύθυνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την άγρια πανίδα του νησιού.
Οδηγίες πρόσβασης στο σημείο απελευθέρωσης
Το σημείο της δράσης βρίσκεται 2,5 χλμ από τον πλησιέστερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο και υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης:
-
Με ιδιωτικό όχημα (περίπου 10 λεπτά οδήγηση σε βατό χωματόδρομο).
-
Με πεζοπορία διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν αυτή την επιλογή, θα πρέπει να βρίσκονται στην αρχή του χωματόδρομου το αργότερο στις 10:00 π.μ.
- Σημείωση: Ο χώρος διαθέτει περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης (έως 10 αυτοκίνητα), γι’ αυτό προτείνεται η συνεννόηση για κοινή μετακίνηση ή η επιλογή της πεζοπορίας.
Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς – Περιβαλλοντικά προγράμματα ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Την Πέμπτη 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε απογευματινό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, με τίτλο:
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα». Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα δάση – Προστατεύω την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα», δίνοντας θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών θεμάτων στη σχολική καθημερινότητα.

