ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
ΤΕΕ/ΤΑΚ: Σοβαρός ο κίνδυνος από καταρρεύσεις εξωστών – Πολλά τα περιστατικά και στο Ηράκλειο

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Σοβαρός ο κίνδυνος από καταρρεύσεις εξωστών – Πολλά τα περιστατικά και στο Ηράκλειο

Ανησυχία προκαλεί η διαρκής αύξηση περιστατικών πτώσης εξωστών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), ζητώντας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και ενεργοποίηση ενός κρατικά επιδοτούμενου προγράμματος προληπτικών ελέγχων στα κτίρια.

Παρότι επίσημα στατιστικά δεδομένα δεν υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο, αναφορές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις δείχνουν πως το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και διαρκώς επιδεινούμενο, ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες προ του 1980.

Στο Ηράκλειο, χαρακτηριστική είναι η παλαιότερη καταγραφή της κατάστασης, όπου σε μελέτη με συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του Δήμου, εντοπίστηκαν πάνω από 300 κτίρια που χαρακτηρίστηκαν επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός εθνικού προγράμματος επιδοτούμενου τεχνικού ελέγχου των κατασκευών, με έμφαση σε παλαιά κτίρια και σε δομικά σημεία υψηλού κινδύνου, όπως οι εξώστες και τα μπαλκόνια.

Η σχετική ενημέρωση: «Πτώση Εξωστών και εφαρμογή ενός επιδοτούμενου προγράμματος προληπτικού ελέγχου των κτιρίων!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με αυξανόμενη συχνότητα το φαινόμενο πτώσης μπαλκονιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με θύματα διερχόμενους πολίτες τόσο όσον αφορά τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και την καταστροφή περιουσιακών τους στοιχείων. Αν και απουσιάζει ακόμη επίσημη πανελλαδική στατιστική καταγραφή των περιστατικών, ενδεικτικά παραδείγματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο και άλλα αστικά κέντρα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για υπαρκτό και επικίνδυνο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες κατασκευασμένες πριν τη δεκαετία του ’80.

Στην πόλη του Ηρακλείου, εάν αρκεστούμε στην ενημέρωση από τα περιστατικά που εμφανίζονται στον τοπικό τύπο, υπάρχει σημαντικός και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εξωστών που καταρρέουν. Υπενθυμίζουμε παλαιότερη μελέτη που είχε συμμετάσχει το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου όπου είχαν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, πάνω από 300 κτίρια.

Σε μια εποχή όπου ο οικιστικός ιστός γηράσκει, η ασφάλεια των υφιστάμενων κτιρίων πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα. Η έλλειψη υποχρεωτικού τακτικού ελέγχου τους, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή τεχνική συντήρηση, εντείνει τον κίνδυνο. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση επέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο των εξωστών και άλλων ευπαθών δομικών στοιχείων των κτιρίων αυτών, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων.

Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός επιδοτούμενου προγράμματος προληπτικού ελέγχου των κτιρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στους εξώστες και τα δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ταυτόχρονα το ΤΕΕ θα μπορούσε να διοργανώσει εξειδικευμένα προγράμματα ελέγχων για την επικαιροποιημένη επιμόρφωση των συναδέλφων σε ζητήματα που προκαλούν τις βασικές βλάβες σε εξώστες, τον εντοπισμό τους, αλλά και τη διαδικασία αυτοψίας και ελέγχου των κατασκευών.

Δεν νοείται να προχωράμε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε χιλιάδες κτίρια της χώρας, χωρίς να διασφαλίζεται προηγουμένως η στατική επάρκεια των κατασκευών.

Η ασφάλεια των πολιτών και η ανθεκτικότητα των κατασκευών πρέπει να προηγείται κάθε άλλης παρέμβασης».

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Χωρίς Κατηγορία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις