ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Έρχεται τέλος για κάθε δέμα κάτω των 150 ευρώ από Κίνα – Πλήγμα για Temu και Shein - Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

Έρχεται τέλος για κάθε δέμα κάτω των 150 ευρώ από Κίνα – Πλήγμα για Temu και Shein – Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

Η Γαλλία προτείνει την επιβολή τέλους διαχείρισης από το 2026 για κάθε μικρό δέμα που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο τη χρηματοδότηση εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα αγαθά. Η πρόταση έρχεται ως απάντηση στον τεράστιο όγκο φτηνών δεμάτων – κυρίως από την Κίνα – μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως Shein και Temu.

Η υπουργός Δημοσίων Πόρων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μονσαλέν, δήλωσε ότι το προτεινόμενο τέλος θα καλύπτει τη διαχείριση και τον έλεγχο των δεμάτων, και δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές αλλά τους εισαγωγείς και τις ίδιες τις πλατφόρμες. Το ποσό θα είναι «μερικά ευρώ ανά αποστολή» ή «μερικά λεπτά ανά αντικείμενο», διευκρίνισε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, το βασικό σημείο εισαγωγής δεμάτων στη χώρα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά πρόσθετη βαρύτητα, δεδομένων των ενδείξεων ότι, εξαιτίας των εμπορικών δασμών που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τα εισαγόμενα κινεζικά δέματα, οι πλατφόρμες ενδέχεται να στραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ, πρόεδρος της E.Leclerc, προειδοποίησε για πιθανή «εισβολή φτηνών προϊόντων».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει το μέτρο έως το 2028, όταν προβλέπεται να καταργηθεί η εξαίρεση τελωνειακών δασμών για εισαγωγές κάτω των 150 ευρώ. Το τέλος θα αφορά δέματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, και στόχος είναι η ομοιόμορφη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ τόνισε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να ενεργήσει μονομερώς», επισημαίνοντας ότι και η Ολλανδία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα για τη συγκρότηση κοινού ευρωπαϊκού μετώπου.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων θα αφορά δέματα με καλλυντικά, φάρμακα και άλλα ευαίσθητα προϊόντα, ενώ θα γίνονται επαληθεύσεις ως προς την ασφάλεια και την αξία τους, ώστε να μην καταστρατηγείται η νομοθεσία περί απαλλαγών.

Σύμφωνα με τη Βερονίκ Λουβαζί, υφυπουργό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας θα ανακοινώνονται δημοσίως και στους ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, για να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό.

Η Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της εγχώριας αγοράς. Αντίθετα, η Ομοσπονδία Διαδικτυακού Εμπορίου και Απομακρυσμένων Πωλήσεων (Fevad) υποδέχθηκε θετικά την πρόταση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξαλειφθούν τα «άδικα εμπορικά πλεονεκτήματα» που έχουν οι πλατφόρμες χαμηλού κόστους από την Ασία.

Η Shein, μία από τις κυρίαρχες πλατφόρμες, απάντησε με ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και τις φορολογικές της υποχρεώσεις σε κάθε αγορά όπου δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην ευρωπαϊκή αγορά εισήλθαν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δέματα μικρότερης αξίας των 150 ευρώ, δηλαδή πάνω από 145 αποστολές ανά δευτερόλεπτο. Από αυτά, το 91% προερχόταν από την Κίνα.

Μόνο στη Γαλλία, τα «φτηνά δέματα» άγγιξαν τα 800 εκατομμύρια σε σύνολο 1,5 δισεκ. αποστολών. Οι τελωνειακές αρχές υποστηρίζουν ότι τα πακέτα αυτά συχνά δεν ελέγχονται επαρκώς, δημιουργώντας κινδύνους για την υγεία, αθέμιτο ανταγωνισμό και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς εκατοντάδες αεροσκάφη πετούν καθημερινά από την Ασία προς την Ευρώπη αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτών των παραγγελιών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Business - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις