Έρευνα "καμπανάκι" - Ποια παιδιά απειλούνται από σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό
Έρευνα "καμπανάκι" - Ποια παιδιά απειλούνται από σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό

Έρευνα "καμπανάκι" – Ποια παιδιά απειλούνται από σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό

Μια νέα διεθνής μελέτη παρέχει σαφέστερη εικόνα σχετικά με την επίδραση του κορωνοϊού στα μικρά παιδιά και τους εφήβους.

Τα ευρήματά της καταρρίπτουν τον μύθο ότι τώρα που σε πολλές χώρες εμβολιάζονται πλέον και τα παιδιά από τα πέντε έτη τους, ο εμβολιασμός τους γίνεται μόνο για να προστατευθούν οι ενήλικοι γύρω τους, όπως αναφέρει tovima.gr.

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στα νοσοκομεία

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η COVID-19 είναι μια πολύ ήπια λοίμωξη στα παιδιά. Ωστόσο, καθώς η πανδημία εξελίσσεται, βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς παιδιών να μολύνονται και να καταφεύγουν στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα παιδιά, εμφανίζουν τελικώς σοβαρή COVID-19» ανέφερε ο καθηγητής Στιούαρτ Ντάλζιελ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας για την Παιδική Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Μελέτη σε οκτώ χώρες

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open παρακολουθήθηκαν περισσότερα από 10.300 παιδιά τα οποία κατέφυγαν σε 41 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οκτώ χωρών (Αργεντινή, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Παραγουάη, Σιγκαπούρη, Ισπανία, ΗΠΑ).

3% με σοβαρή νόσο

Περισσότερα από 3.200 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 ως 18 ετών διαγνώσθηκαν θετικά στην COVID-19. Από αυτά το 3% (107 παιδιά) εμφάνισαν σοβαρή νόσο μέσα σε δύο εβδομάδες από την επίσκεψή τους σε ΤΕΠ. Η σοβαρή νόσηση περιελάμβανε καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως η μυοκαρδίτιδα καθώς και νευρολογικά, αναπνευστικά προβλήματα και δευτερογενείς λοιμώξεις.

«Ανακαλύψαμε ότι η μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού, η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος καθώς και η διάρκεια των συμπτωμάτων αποτελούσαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση».

Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19

«Στη μελέτη μας προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής COVID-19 καθώς και τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυτή» εξήγησε ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο δρ Στίβεν Φρίντμαν, καθηγητής Παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Cumming του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά. «Ανακαλύψαμε ότι η μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού, η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος καθώς και η διάρκεια των συμπτωμάτων αποτελούσαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα παιδιά που κρίθηκαν υγιή στην αρχική τους επίσκεψη σε ΤΕΠ σπανίως εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση μετά την πρώτη τους επίσκεψη.

«Εργαλείο» για καλύτερη φροντίδα στους μικρούς ασθενείς

«Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν καλύτερη διαλογή των παιδιατρικών ασθενών γνωρίζοντας ποιος έχει περισσότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και προσαρμόζοντας έτσι κατάλληλα τη θεραπεία και την υπόλοιπη φροντίδα» σημείωσε ο καθηγητής Ντάλζιελ που ηγείται του Δικτύου Ερευνας Επείγουσας Παιδιατρικής (ενός διεθνούς κονσόρτσιουμ των σημαντικότερων ερευνητικών δικτύων επείγουσας παιδιατρικής), στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη η νέα μελέτη.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185