Απόβλητα ηλεκτρονικών συσκευών: Το κρυφό «χρυσωρυχείο» στα σπίτια μας

Στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας, η αντικατάσταση παλιών ηλεκτρονικών συσκευών με νεότερα μοντέλα είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα τη συνεχή συσσώρευση ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι ότι σε αυτές τις «άχρηστες» συσκευές κρύβεται πολύτιμος χρυσός.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) παρουσίασε πρόσφατα μια πρωτοποριακή μέθοδο ανάκτησης χρυσού από παλιές μητρικές πλακέτες υπολογιστών, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials.
Νέα τεχνολογία ανακύκλωσης: Από τις μητρικές πλακέτες στον χρυσό 22 καρατίων
Χρησιμοποιώντας 20 παλιές μητρικές πλακέτες, οι ερευνητές κατάφεραν να εξάγουν 450 χιλιοστόγραμμα χρυσού καθαρότητας 22 καρατίων.
Η διαδικασία βασίζεται σε μία βιώσιμη τεχνική, η οποία αξιοποιεί πρωτεϊνικές νανοΐνες, υλικά που ήδη χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και προσφέρουν οικολογικά πλεονεκτήματα.
Η μέθοδος περιλαμβάνει:
-
Όξινη επεξεργασία των μεταλλικών τμημάτων,
-
Δημιουργία εναιωρήματος νανοϊνών,
-
Παραγωγή πρωτεϊνικού τζελ που μετατρέπεται σε σφουγγάρι συλλογής ιόντων.
Αφού τα μεταλλικά στοιχεία διαλυθούν και ιονιστούν, το σφουγγάρι συγκεντρώνει τα ιόντα χρυσού. Με ήπια θέρμανση, το σφουγγάρι αποβάλλει το αποθηκευμένο υλικό, οδηγώντας στην παραγωγή του χρυσού ψήγματος.
Η σημασία για το περιβάλλον και την οικονομία
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την αειφόρο διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων, μειώνοντας την ανάγκη για εξορύξεις και περιορίζοντας το οικολογικό αποτύπωμα της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Σε κάθε σπίτι, παλιές υπολογιστικές μονάδες, φορητοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πολύτιμων μετάλλων, αν αξιοποιηθούν σωστά.
Η ελβετική μέθοδος δεν απαιτεί τοξικά χημικά και μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενισχύοντας τη βιώσιμη οικονομία και προσφέροντας νέες λύσεις σε ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του αιώνα.

