Μήπως σου “κλέβουν” WiFi; 5 τρόποι να τους βρεις – 3 κινήσεις για να τους μπλοκάρεις

Ένα από τα προβλήματα με το WiFi στο σπίτι είναι ότι το δίκτυο μπορεί να είναι εκτεθειμένο για να συνδεθούν πολλοί χρήστες και να επηρεάσει τις ταχύτητες περιήγησης ή να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών.
Πώς θα αποτρέψετε τη χρήση του από «τρίτους»
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται υπερβολικά τεχνική ή πολύπλοκη διαδικασία, στην πραγματικότητα ο καθένας μπορεί να αποτρέψει τη χρήση του WiFi από «τρίτους» αν ακολουθήσει ορισμένα κόλπα και προσέξει πολλά σημάδια, καθώς και αν λάβει την απαραίτητη μέριμνα για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση από το να αποτελέσει κίνδυνο για τα προσωπικά του δεδομένα.
Πώς να καταλάβετε αν υπάρχει ένας γείτονας ή ένας εισβολέας που χρησιμοποιεί το WiFi μας
Η πρώτη ένδειξη βρίσκεται συνήθως στην απόδοση της σύνδεσης. Εάν γίνεται ασυνήθιστα αργή, οι σελίδες αργούν πολύ να φορτώσουν ή τα βίντεο διακόπτονται συνεχώς, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το εύρος ζώνης. Ενώ η αιτία μπορεί να είναι μια βλάβη του παρόχου ή ένα πρόβλημα του δρομολογητή, είναι επίσης πιθανό κάποιος γείτονας ή ξένος να έχει αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Οι διαλείπουσες διακοπές, οι ξαφνικές πτώσεις στη συνδεσιμότητα ή η αδυναμία σύνδεσης νέων συσκευών – ακόμη και όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δρομολογητή – μπορούν να ενισχύσουν τις υποψίες. Ομοίως, εάν η διαμόρφωση του δρομολογητή επιβάλλει έναν μέγιστο αριθμό πελατών, ένας εισβολέας θα μπορούσε να καταλαμβάνει μία από τις διαθέσιμες θέσεις.
Ένα από τα πιο απλά, αλλά και πιο χρήσιμα σήματα είναι να κοιτάξετε τις λυχνίες LED του δρομολογητή. Εάν όλες οι συσκευές στο σπίτι είναι αποσυνδεδεμένες και οι λυχνίες εξακολουθούν να αναβοσβήνουν, αυτό είναι σημάδι κυκλοφορίας δεδομένων και πιθανώς της παρουσίας μιας ξένης συσκευής.
Μέθοδοι για τον εντοπισμό συνδεδεμένων συσκευών
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να ελέγξετε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Οι περισσότεροι δρομολογητές επιτρέπουν την πρόσβαση σε έναν πίνακα ελέγχου πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP της συσκευής, συνήθως 192.168.1.1, στη γραμμή του προγράμματος περιήγησης.
Μόλις μπείτε μέσα, εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης – τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ένα αυτοκόλλητο που είναι προσαρτημένο στη συσκευή – είναι δυνατή η πρόσβαση στον κατάλογο των συνδεδεμένων συσκευών. Αυτή η ενότητα μπορεί να ονομάζεται «Connected Devices» (Συνδεδεμένες συσκευές), «Network Map» (Χάρτης δικτύου) ή «LAN Users» (Χρήστες τοπικού δικτύου), ανάλογα με το μοντέλο.
Στη λίστα αυτή εμφανίζονται τα ονόματα ή τα αναγνωριστικά των συνδεδεμένων συσκευών:
- τηλέφωνα
- υπολογιστές
- κάμερες παρακολούθησης ή κονσόλες.
Εάν κάποιο από αυτά δεν αναγνωρίζεται από τα μέλη του νοικοκυριού, είναι πιθανό να πρόκειται για εισβολέα.
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση της διεύθυνσης MAC, ένα είδος μοναδικής ψηφιακής πινακίδας αριθμού για κάθε συσκευή. Συγκρίνοντας τις γνωστές διευθύνσεις MAC των δικών σας συσκευών με αυτές που καταγράφονται από το δρομολογητή, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε τη μη εξουσιοδοτημένη παρουσία.
Αν προτιμάτε μια πιο διαισθητική εναλλακτική λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Fing, το WiFiMan ή το WiFi Monitor. Αυτά τα εργαλεία σας επιτρέπουν να σαρώσετε το δίκτυο από ένα κινητό τηλέφωνο και να εμφανίσετε μια λίστα με τις συνδεδεμένες συσκευές, τη διεύθυνση IP, το όνομα, το μοντέλο και το λειτουργικό τους σύστημα.
Στους υπολογιστές, προγράμματα όπως το Advanced IP Scanner ή το Acrylic WiFi Analyzer προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες, με το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνουν λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες και ακόμη και αυτόματους συναγερμούς όταν εντοπίζονται νέες συσκευές.
Πώς να διώξετε τον εισβολέα από το δίκτυο WiFi σας
Μόλις εντοπιστεί η ύποπτη συσκευή, το πρώτο βήμα είναι να αποκλείσετε τη διεύθυνση MAC της από τον πίνακα του δρομολογητή. Αυτό γίνεται με πρόσβαση στην ενότητα «Φίλτρο MAC» ή «Έλεγχος πρόσβασης», όπου εισάγετε τη διεύθυνση της συσκευής και την αποκλείετε τόσο για τα δίκτυα 2,4 GHz όσο και για τα δίκτυα 5 GHz. Παρόλο που αυτό το μέτρο δεν είναι ασφαλές – καθώς ένας επιδέξιος εισβολέας θα μπορούσε να παραποιήσει μια MAC – είναι ένα πρώτο βήμα αποτροπής.
Μια άλλη άμεση και αποτελεσματική επιλογή είναι η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης WiFi. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι συνδεδεμένες συσκευές θα αποσυνδεθούν αυτόματα. Μόνο όσοι γνωρίζουν τον νέο κωδικό πρόσβασης θα μπορούν να έχουν ξανά πρόσβαση. Συνιστάται η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, μπορείτε να καταφύγετε στην επαναφορά του δρομολογητή στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Αυτό θα αφαιρέσει όλες τις τρέχουσες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων συσκευών και των αποθηκευμένων κωδικών πρόσβασης. Μετά την επαναφορά, θα χρειαστεί να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από έναν εισβολέα στο WiFi σας;
Το να επιτρέπετε σε τρίτους να χρησιμοποιούν το δίκτυο WiFi σας δεν σημαίνει μόνο απώλεια ταχύτητας. Εάν ο εν λόγω χρήστης προβεί σε παράνομες δραστηριότητες, η IP του σπιτιού θα είναι αυτή που θα συνδεθεί με αυτές τις ενέργειες, γεγονός που θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες. Επιπλέον, εάν ο εισβολέας αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες συσκευές στο σπίτι, θα μπορούσε να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προσωπικά αρχεία.
Η παρακολούθηση της κατάστασης του δικτύου και η ταχεία δράση σε περίπτωση οποιασδήποτε ανωμαλίας είναι επίσης θέμα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να μην επηρεάζεται η ιδιωτική μας ζωή και η ασφάλειά μας.
newsbomb.gr

