«Φάμπρικα» με νοθευμένο ελαιόλαδο: Χρωστική σε ηλιέλαιο και τενεκέδες “προέλευσης Κρήτης” - Γιος, σύζυγος και εργάτες στο κόλπο
«Φάμπρικα» με νοθευμένο ελαιόλαδο: Χρωστική σε ηλιέλαιο και τενεκέδες “προέλευσης Κρήτης” - Γιος, σύζυγος και εργάτες στο κόλπο

«Φάμπρικα» με νοθευμένο ελαιόλαδο: Χρωστική σε ηλιέλαιο και τενεκέδες “προέλευσης Κρήτης” – Γιος, σύζυγος και εργάτες στο κόλπο

Στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 56χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει παράνομο εργαστήριο νοθείας ελαιολάδου στην περιοχή της Μενεμένης. Ο συλληφθείς είναι βασικός ύποπτος και σε προηγούμενη υπόθεση που εξιχνιάστηκε τον Νοέμβριο του 2024 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου κατασχέθηκαν περίπου 17.500 λίτρα νοθευμένου λαδιού.

Επέκταση της δραστηριότητας στη Μενεμένη

Μετά την αποκάλυψη της πρώτης υπόθεσης, ο 56χρονος φέρεται να μετέφερε τη δραστηριότητά του στη Μενεμένη, νοικιάζοντας αποθήκη στο όνομα μιας Βουλγάρας υπηκόου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τις αρχές του 2025, προχώρησε στη νόθευση μεγάλων ποσοτήτων λαδιού, τις οποίες συσκεύαζε σε τενεκεδάκια των 5 λίτρων. Οι παλέτες με τα νοθευμένα προϊόντα φέρονται να κατευθύνονταν κυρίως προς την Αλβανία και τη Γερμανία.

Αμφιβολίες για τη νομιμότητα των εξαγωγών

Οι αρχές διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο τα νοθευμένα λάδια διοχετεύονταν στο εξωτερικό. Ο 56χρονος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούσε τιμολόγια από εταιρεία του για τις εξαγωγές, όμως οι αρχές αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των εγγράφων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκε σημειωματάριο με παραγγελίες, το οποίο εξετάζεται για την ταυτοποίηση των παραληπτών.

Νοθευμένο λάδι με ψευδείς ενδείξεις προέλευσης

Η μέθοδος νοθείας περιλάμβανε την προσθήκη χρωστικής ουσίας σε ηλιέλαιο, ώστε να προσομοιάζει με ελαιόλαδο. Τα προϊόντα φέρουν ετικέτες που τα παρουσιάζουν ως "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο" με προέλευση από την Καλαμάτα, την Κρήτη και τη Χαλκιδική, ενώ περιλαμβάνουν και πλαστές σφραγίδες Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη συλλέξει δείγματα για ανάλυση, καθώς ορισμένες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Εμπλοκή συγγενικών προσώπων και συνεργατών

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα πρόσωπα, όπως ο 33χρονος γιος του βασικού κατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή σε εργάτες να απομακρύνουν τις συσκευασίες μετά τη σύλληψη των γονέων του. Επιπλέον, η Βουλγάρα υπήκοος στο όνομα της οποίας νοικιάστηκε η αποθήκη, φέρεται να είχε ιδρύσει εταιρεία με τη βοήθεια δικηγορικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας ως επαφή το τηλέφωνο ασκούμενης δικηγόρου του γραφείου.

Νομικές εξελίξεις

Ο 56χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Η υπεράσπισή του αμφισβητεί την κακουργηματική φύση του αδικήματος, υποστηρίζοντας ότι η αξία των κατασχεθέντων δεν υπερβαίνει το όριο των 120.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να συνεχίσει τη δραστηριότητα λόγω οικονομικών υποχρεώσεων προς Αλβανό συνεργάτη, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις