Μαγιορκίνης: Ακόμη και το PCR τεστ κορονοϊού μπορεί να βγάλει λάθος αποτέλεσμα
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, 13 Νοεμβρίου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το PCR test είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα», υπογράμμισε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πρόσθεσε: «Ακόμη, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό».
Όπως εξήγησε στην πορεία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, ο ρόλος των τεστ είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά. «Τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο», είπε, και εξήγησε ότι «ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο», συνιστώντας στους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν self ή rapid πριν τις συναναστροφές τους με άλλους ανθρώπους, και να χρησιμοποιούν μάσκα.
Για τη μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο επαναμολύνσεων
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα σενάρια των επιστημόνων περί επαναμολύνσεων με τη μετάλλαξη Όμικρον. «ότι όταν μιλάμε για επαναμόλυνση δεν εννοούμε “Όμικρον” και πάλι “Όμικρον”, διότι ο χρόνος κυκλοφορίας της στην Ελλάδα είναι περίπου ένας μήνας και χρειάζεται πάνω από 60 μέρες για να υπάρξουν συμπεράσματα», είπε και συμπλήρωσε ότι, προς το παρόν, «δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης “Όμικρον” από “Όμικρον”. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει “Δέλτα” και κόλλησε “Όμικρον“, όπως και “Δέλτα” μετά από “Δέλτα” – έχει παρατηρηθεί διότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εμφάνισή της».
Στη συνέχεια, το μέλος της επιτροπής, ανέφερε ότι, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση της τάξης του 20%. Επιδείνωση, όμως, υπήρξε στον αριθμό των θανάτων, που αυξήθηκαν κατά περίπου 10%. Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει σημαντική, με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 20%, ωστόσο φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων -ενδεικτικό της «Όμικρον»- της τάξης του 30%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.