157 φάλαινες-δολοφόνοι ξεβράστηκαν σε απομακρυσμένη παραλία – Σπαρακτική απόφαση για ευθανασία

Μια από τις μεγαλύτερες μαζικές προσάραξεις φαλαινών καταγράφηκε στις ακτές της Τασμανίας, όπου 157 φάλαινες-δολοφόνοι βρέθηκαν εγκλωβισμένες σε ρηχά νερά, ακολουθώντας η μία την άλλη προς την ακτή. Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, οι ειδικοί έλαβαν την οδυνηρή απόφαση να προχωρήσουν σε ευθανασία, ώστε να αποτραπεί ένας παρατεταμένος, επώδυνος θάνατος για τα άτυχα θηλαστικά.

Οι φάλαινες παρέμειναν εγκλωβισμένες επί 48 ώρες

Το κοπάδι εντοπίστηκε κοντά στον ποταμό Άρθουρ, στη βορειοδυτική ακτή της Τασμανίας, με τα τεράστια θαλάσσια θηλαστικά να παραμένουν εγκλωβισμένα για περισσότερες από δύο ημέρες. Παρά τις αρχικές ελπίδες για διάσωση, οι δύσκολες συνθήκες και η απομακρυσμένη τοποθεσία κατέστησαν αδύνατη την επιστροφή τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Frankie Hobro, ειδικό σε θέματα θαλάσσιας ζωής, οι φάλαινες-δολοφόνοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικά πλάσματα που κινούνται σε μεγάλες ομάδες, ακόμη και 500 ατόμων. Όπως εξήγησε, το κοπάδι ενδέχεται να οδηγήθηκε στα ρηχά από ένα άρρωστο ή αποπροσανατολισμένο μέλος, καθώς αυτά τα ζώα έχουν έντονο ομαδικό ένστικτο και συχνά ακολουθούν η μία την άλλη, ακόμη και προς την καταστροφή.

Πιθανά αίτια της μαζικής προσάραξης

Οι ειδικοί εξετάζουν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για:

  • Αποπροσανατολισμό του κοπαδιού λόγω ασθένειας ή περιβαλλοντικών παραγόντων
  • Κλήσεις κινδύνου από αδύναμα ή τραυματισμένα μέλη που οδήγησαν τις υπόλοιπες φάλαινες να τις ακολουθήσουν
  • Αντίδραση στο βάθος του νερού, καθώς συχνά αναζητούν ρηχά νερά όταν είναι άρρωστες

Η δύσκολη απόφαση για ευθανασία

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι και οι αρχές, βλέποντας ότι η διάσωση ήταν ανέφικτη, έλαβαν την επαχθή απόφαση να προχωρήσουν σε ευθανασία, αποτρέποντας έτσι μια μακρόσυρτη και βασανιστική διαδικασία θανάτου.

Η Υπηρεσία Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας ανακοίνωσε ότι τα πτώματα των φαλαινών θα αφεθούν να αποσυντεθούν φυσικά λόγω της δυσπρόσιτης περιοχής, ενώ οι δρόμοι και οι παραλίες της περιοχής έχουν κλείσει για το κοινό.

Ο κίνδυνος της «κοινωνικής παρακολούθησης»

Όπως εξηγεί η Frankie Hobro, η ομαδική συμπεριφορά των φαλαινών μπορεί να τις οδηγήσει σε μοιραίες καταστάσεις. Ένα μέλος που υποφέρει μπορεί να εκπέμψει σήματα κινδύνου, τα οποία προκαλούν τις υπόλοιπες να το ακολουθήσουν ακόμη και σε ακατάλληλα νερά.

«Μόλις ένα ζώο βρεθεί για παρατεταμένο χρόνο σε στερεό έδαφος, τα εσωτερικά του όργανα αρχίζουν να υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς το σώμα του δεν αντέχει την πίεση εκτός νερού», εξήγησε η ειδικός.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις