Αλέξης Τσίπρας: Αυστηρά μηνύματα για τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς προκλήσεις – «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παθητικός θεατής»

Με μια ομιλία γεμάτη πολιτικά και γεωστρατηγικά μηνύματα, ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα συγκεκριμένα βραβεία θεσμοθετήθηκαν από τον ίδιο, καθώς είχε διαθέσει το χρηματικό ποσό που του απονεμήθηκε από ευρωπαϊκούς φορείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να επιβραβεύονται ερευνητές και επιστήμονες που μελετούν τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς και στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παθητικός θεατής»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής και της αναβλητικότητας.

«Η χώρα κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις αν συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η αποτυχία της προσφυγής στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ήταν αποτέλεσμα έλλειψης σχεδίου και στρατηγικής.

Υποστήριξε ότι, αν η Ελλάδα δεν διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο ελληνοτουρκικού και ευρωτουρκικού διαλόγου, η Τουρκία θα αξιοποιήσει την τρέχουσα ύφεση στις σχέσεις προς όφελός της, εξασφαλίζοντας στρατιωτικές ενισχύσεις και διπλωματικές συμμαχίες, προτού επανέλθει με νέες προκλήσεις.

Συμφωνία των Πρεσπών: «Χωρίς αυτήν, η πίεση θα ήταν πάνω μας»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως αν αυτή δεν είχε υπογραφεί, σήμερα η πίεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα αφορούσε την Ελλάδα.

«Η χώρα μας θα δεχόταν πιέσεις να συναινέσει σε μια εσπευσμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς κανέναν όρο, και με το όνομα "Μακεδονία"», είπε χαρακτηριστικά.

Άσκησε δε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, σημειώνοντας πως αντί να υπάρχει ενίσχυση των σχέσεων με δεκάδες συμφωνίες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από παθητική στάση και απώλεια διπλωματικών ευκαιριών.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένος σύμμαχος»

Στο πεδίο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα δεν πρέπει να λειτουργεί ως δεδομένος σύμμαχος των ΗΠΑ εις βάρος των δικών της συμφερόντων.

«Η συνεργασία πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό όφελος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιστροφή σε πολιτικές απόλυτης υποταγής», ανέφερε.

Η κρίση στις διεθνείς σχέσεις – Προς ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε πως το διεθνές πλαίσιο που γνωρίσαμε μετά το 1945 και το 1990 καταρρέει, δημιουργώντας αστάθεια και αβεβαιότητα.

«Σήμερα δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτονόητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη διεθνή συνεργασία. Βρισκόμαστε σε μια εποχή αμφισβήτησης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

ΕΕ – ΗΠΑ: «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία»

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή στις παγκόσμιες εξελίξεις.

«Δεν αρκεί να μιλάμε για στρατηγική αυτονομία. Η Ευρώπη πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση διεθνών κρίσεων, όπως το Ουκρανικό και το Μεσανατολικό», τόνισε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε πως η εμμονή της Δύσης στην προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ άνοιξε τον δρόμο για τη ρωσική εισβολή, ενώ οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ΕΕ οφείλει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική για την ειρήνη, διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.

Οι βραβεύσεις – Ποιοι τιμήθηκαν για το έργο τους

Τα Βραβεία Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών απονεμήθηκαν σε νέους ερευνητές για τις εργασίες τους σε θέματα πολιτικής, ταυτότητας και εκπαίδευσης στα Βαλκάνια.

Οι φετινοί βραβευθέντες ήταν:

  • Θανάσης Σκούφιας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) – «Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και ο ρόλος του τοπικού Τύπου»
  • Στεφανία Κόστα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) – «Οι ρωγμές των εθνικών ταυτοτήτων: η ελληνοαλβανική ταυτότητα στη σύγχρονη Ελλάδα»
  • Ελένη Μπιτσιάδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) – «Ο ρόλος του προγράμματος Erasmus στον εξευρωπαϊσμό της ανώτατης εκπαίδευσης»

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και πολιτικών προσωπικοτήτων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις