Τούρκοι σεισμολόγοι προειδοποιούν: Σενάριο σεισμού 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη Σαντορίνη, με το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλι να δημοσιεύει προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.

Από τη Σαντορίνη στις ακτές της Κρήτης: Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να φτάσει ένα τσουνάμι στο νησί

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi, Δρ. Nurcan Meral Özel, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 έως 7,7 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει κύματα τσουνάμι που θα πλήξουν τις τουρκικές ακτές εντός μιας ώρας.

Ανησυχητικά δεδομένα – Δραστήρια ρήγματα

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι η περιοχή του Αιγαίου διαθέτει τεκτονική δραστηριότητα με κατακόρυφα ρήγματα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την εκδήλωση τσουνάμι. Αναφέρθηκε επίσης σε ιστορικά δεδομένα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον σεισμό της Αμοργού το 1956, ο οποίος είχε μέγεθος 7,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλα κύματα που έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο.

Το Αστεροσκοπείο Καντίλι, σε συνεργασία με 13 χώρες και 16 ερευνητικά ινστιτούτα της UNESCO, παρακολουθεί την πιθανότητα δημιουργίας τσουνάμι, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και την προστασία των παράκτιων περιοχών.

Τι δείχνουν τα τελευταία σεισμολογικά στοιχεία

📌 Περισσότεροι από 100 σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή του Αιγαίου την τελευταία εβδομάδα, με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
📌 Αν σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,5 – 7,7 Ρίχτερ, εκτιμάται ότι κύματα μισού έως ενός μέτρου θα πλήξουν τις τουρκικές ακτές εντός 60 λεπτών.
📌 Ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος και στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με σεισμολόγους να εκτιμούν ότι η περίοδος επανάληψης μεγάλου σεισμού είναι μεταξύ 250-300 ετών.

Είναι προετοιμασμένες οι ελληνικές αρχές;

Η προειδοποίηση του τουρκικού σεισμολογικού ινστιτούτου εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τσουνάμι. Με δεδομένη την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης και τη συνεχιζόμενη σεισμική έξαρση στο Αιγαίο, η ανάγκη για σχέδια πρόληψης και άμεσης αντίδρασης γίνεται επιτακτική.

Ο Δρ. Özel έκλεισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τα δεδομένα ώστε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προστασία των πολιτών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις