Κρήτη: Ο καιρός για αύριο Κυριακή 2 Φεβρουαρίου – Κρύο διαρκείας φέρνει ο Σιβηρικός αντικυκλώνας

Αύριο Κυριακή (2/2) στην Κρήτη προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Τώρα ξεκινάει ο χειμώνας – Κρύο διαρκείας φέρνει ο Σιβηρικός αντικυκλώνας

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες και αναμένεται κρύο διαρκείας στη χώρα μας, αν και την πραγματική βαρυχειμωνιά θα την καταλάβουν στη γειτονική Τουρκία, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece

Αναλυτικά αναφέρει:

Αρχίζει και διαμορφώνεται σιγά σιγά το σκηνικό του καιρού για μετά τις 2 του μηνός, όπου αρχικά από Δευτέρα 3 του μηνός μια διαταραχή από τα δυτικά θα φέρει βροχές στις 3 και 4 του μηνός και κάποια χιόνια στα ψηλά ορεινά τη Δευτέρα (στη βόρεια Ελλάδα προς αργά βράδυ Δευτέρας – πρωί Τρίτης, ίσως προλάβει και χιονίσει και πολύ χαμηλότερα για λίγο) και χαμηλότερα την Τρίτη, μιας και από τη Δευτέρα το βράδυ θα αρχίσει και μια ψυχρή μεταφορά από τα βόρεια-βορειοανατολικά, φέρνοντας κρύες αέριες μάζες (όχι μεγάλο ψύχος πάντως, αλλά αρκετό κρύο) σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα μας συντροφεύσουν για πολλές μέρες (μπορεί και 10 ή και παραπάνω) από ό,τι φαίνεται, αφού ο Σιβηρικός αντικυκλώνας θα μας έχει σε μια συνεχή ροή κρύου από Σιβηρία, ενώ θα ενισχυθεί αυτός ο αντικυκλώνας και από εγκατάσταση για λίγο Σκανδιναβικού και κίνηση αυτού του κλειστού πεδίου υψηλών πιέσεων ανατολικότερα, ενισχύοντας τη ροή του Σιβηρικού.

Βέβαια, μιας και ο αυλώνας όπως φαίνεται θα μείνει μακριά μας ανατολικά στην Τουρκία, το επιφανειακό χαμηλό του αυλώνα θα μείνει και αυτό πολύ ανατολικά, οπότε οι ισοβαρείς στον ελλαδικό χώρο θα είναι αραιές γενικά και έτσι ούτε ιδιαίτερες συγκλίσεις ανέμων θα υπάρξουν, ούτε ιδιαίτερο lake effect προς τα ηπειρωτικά (τα stream θα είναι σε πολλές στάθμες ΒΔ, οπότε ξηρά, και μόνο Εύβοια και Κρήτη π.χ. θα δεχτούν κάποιον υετό lake effect που θα έχει βάθος από επιφάνεια έως τα 1800-2000 μέτρα περίπου), ενώ και με τον αυλώνα εκεί, μεταφορά θετικού στροβιλισμού σε Ελλάδα δεν θα υπάρχει, εκτός της αρχικής εισόδου του αυλώνα, οπότε γενικά οι αιτίες να υπάρξει υετός είναι ασήμαντες, οπότε οι ηλιοφάνειες στα ηπειρωτικά θα κυριαρχούν, ακόμα και στις προσήνεμες στον ΒΑ άνεμο περιοχές (λιγότερες ηλιοφάνειες εκεί βέβαια), που θα έχουν μεν κλεισίματα καιρού αλλά λίγα για ένα πενθήμερο με αρκετό κρύο.

Ήλιος με κάποια δόντια βέβαια, αφού θα έχει ένα σχετικό κρύο, μιας και τα μεσημέρια ο ήλιος θα αυξάνει την αίσθηση της θερμοκρασίας, αλλά τα βράδια και τα πρωινά θα έχει αρκετό κρύο και παγετό τα πρωινά, μιας και οι άνεμοι σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα είναι ασθενείς έως ανύπαρκτοι και θα υπάρξουν αναστροφές.

Έτσι, οι χιονοπτώσεις θα είναι ελάχιστες γενικά μετά την Τρίτη, με τον υετό να πέφτει σε κάποιες προσήνεμες περιοχές στους ανέμους του Αιγαίου, υπό μορφή χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά και πιο χαμηλά βροχής, με περιστασιακά να κατεβαίνουν και πιο χαμηλά – δύσκολα βέβαια τα πράγματα για τα πεδινά, που θα δουν ελάχιστα χιόνια.

Στην γειτονική Τουρκία, αντίθετα, ένας καλός χιονιάς είναι προ των πυλών, μιας και ο όχι και ιδιαίτερα δυνατός βέβαια αυλώνας θα καταλήξει εκεί, οπότε και θα έχουν καλό lake effect τα βόρεια παράλια στη Μαύρη Θάλασσα. Θα υπάρξει θερμό μέτωπο που θα σαρώσει τα κεντρικά και ανατολικά της Τουρκίας με πιθανή επίμονη θερμή σύσφιξη κιόλας στα ανατολικά της, καθώς και ισχυρές συγκλίσεις σε κεντρική και ανατολική Τουρκία, οπότε γενικά θα δουν πολλά φαινόμενα χιονιού και στα ορεινά και στα πεδινά.

Η επαρχία της Κωνσταντινούπολης θα χιονιστεί και μάλιστα καλά στο ανατολικό της τμήμα, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα για την πόλη της Κωνσταντινούπολης, αφού ναι μεν θα χιονίσει, αλλά θα παλεύει και με χιονόνερα και βροχές. Ενώ, βέβαια, μιας και η θέση του αυλώνα δεν κλείδωσε τελείως ακόμα, τα πράγματα ως προς το χιόνι δεν κλείδωσαν ακόμα, αφού η θέση του αυλώνα την επηρεάζει πάρα πολύ στο πόσα θα είναι τα φαινόμενα υετού και πόσο το κρύο.

Ενώ αυτή τη στιγμή τα κεντρικά και τα δυτικά νερά της Μαύρης Θάλασσας ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ! Έχει θερμοκρασίες το νερό (τα πρώτα 30 εκατοστά από επιφάνεια) που αντιστοιχούν σε αρχές Μαΐου στα κλιματικά 1971-2000!! Είναι τρομερό!

Αυτό για την επαρχία Κωνσταντινούπολης θα φέρει τρομερή έκρηξη στην αστάθεια και άρα στο lake effect και άρα στα φαινόμενα, αλλά όμως ταυτόχρονα και περαιτέρω θέρμανση των κατερχόμενων ψυχρών αέριων μαζών, με απροσδιόριστα αποτελέσματα στο χιόνι. Γενικά, θα υπάρξουν δηλαδή πολύ αυξημένες θερμοκρασίες αέρα λόγω των πολύ αυξημένων θερμοκρασιών των υδάτων, και άρα οι ακτές και οι περιοχές κοντά σε αυτές θα χάσουν αρκετά σε ύψη χιονιού και σε θερμοκρασίες, ενώ τα φαινόμενα υετού θα είναι εντονότερα.

Δίνω ενδεικτικά έναν χάρτη χιονο-φαινομένων, όπου στην Ελλάδα αφορά κυρίως ορεινά και ημιορεινά, όπως είπαμε, αφού στα πεδινά απειροελάχιστα πράγματα (όχι ότι στα ορεινά μας θα έχει και κάτι ιδιαίτερο βέβαια – μόνο σε Δίρφη, Λευκά Όρη, Ψηλορείτη, Όλυμπο, Άγραφα (Δευτέρα-Τρίτη), Παρνασσό να πέσουν κάπως αξιόλογα χιόνια).

Δίνω και έναν χάρτη με τις αποκλίσεις θερμοκρασιών για το διάστημα 3-8 Φλεβάρη, όπου φαίνεται ότι επιτέλους θα μπούμε σε μια κρύα περίοδο, μιας και ο Γενάρης σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας θα μπει στο τοπ 10 ή και τοπ 3 των πιο θερμών Ιανουαρίων όλων των εποχών.

475482830_614134934906986_8878760767109917175_n.jpg
475488001_614134874906992_9150480592794315884_n.jpg

 

 

 

*με πληροφορίες από newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Καιρός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις