Άνοιγμα σχολείων: 16.000 νέα κρούσματα βρήκαν τα self test - Τι γίνεται αν βγει θετικό
Άνοιγμα σχολείων: 16.000 νέα κρούσματα βρήκαν τα self test - Τι γίνεται αν βγει θετικό

Άνοιγμα σχολείων: 16.000 νέα κρούσματα βρήκαν τα self test – Τι γίνεται αν βγει θετικό

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Πρώτο κουδούνι με περίπου 16.000 κρούσματα, σήμερα, στα σχολεία για τους περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς όλης της χώρας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα.

Από τα αποτελέσματα των self test που έγιναν την Κυριακή προκύπτει ότι θετικοί στον κορονοϊό είναι περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί και άλλοι 4.000 απουσιάζουν από τα σχολεία καθώς νοσούν με κορονοϊό από τις προηγούμενες ημέρες.

"Πρόκειται για τον μεγαλύτερο έλεγχο από την αρχή της πανδημίας", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυτά δεν θα είχαν εντοπιστεί εάν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν και όλα αυτά τα κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού.

Τι γίνεται στην περίπτωση θετικού self test

Στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, δηλαδή με rapid ή PCR (μοριακό).

Με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. Το τρίτο self test θα γίνει την Πέμπτη για την προσέλευση των μαθητών την Παρασκευή στο σχολείο. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Αυτό το πρωτόκολλο ισχύει μόνο για την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Από την ερχόμενη εβδομάδα τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή.

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

  • εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
  • με αρνητικό σελφ τεστ
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

  • εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και
  • με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
  • Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα:

  • θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Πότε γίνεται τηλεκπαίδευση

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου "Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες" και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Μακρή: Αν χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1, θα αλλάξει

Ερωτηθείσα σχετικά με τυχόν αλλαγή του πρωτοκόλλου του 50%+1 που απαιτείται για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Είπε ότι "το υπουργείο ενεργεί βάσει των οδηγιών των ειδικών, αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1, θα αλλάξει".

Η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι, "υπάρχει επάρκεια σε self και rapid test, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε rapid μετά την εξέταση των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε self και έχουν βγει θετικοί".

Διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση που "δεν υπάρχει δυνατότητα δήλωσης του τεστ στο Edupass, υπάρχει δυνατότητα υπεύθυνης δήλωσης".

Πρώτο κουδούνι με πάνω από 200 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές στα Χανιά

Εκατοντάδες κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων στα Χανιά αποκάλυψαν τα χθεσινά σελφ τεστ ενώ αναμένονται και τα στοιχεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της διεύθυνσης β’ βάθμιας εκπαίδευσης Μανώλης Τζανάκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6, αυτή τη στιγμή είναι 36 καθηγητές και 171 οι μαθητές που νοσούν.

"Δεν υπάρχει κανένα θέμα διάθεσης των σελφ τεστ σήμερα" ανέφερε.

"Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή" τόνισε, ενώ όσο για τις αναπληρώσεις των καθηγητών τόνισε πως θα στείλει το Υπουργείο αναπληρωτές.

Σε καραντίνα λόγω κορονοϊού 80 εκπαιδευτικοί στο Β. Αιγαίο

Με 80 εκπαιδευτικούς λιγότερους ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σχολεία στο Βόρειο Αιγαίο. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ μέχρι χθες το βράδυ είχαν δηλώσει ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό 80 εκπαιδευτικοί, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει επάρκεια self tests στα σχολεία του Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκπαίδευση - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις