Τα μυστικά του σπάνιου δαχτυλιδιού του Μίνωα παρουσιάζονται στη Μεσαρά!
Ένα από τα πιό εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα είναι το, μοναδικής τέχνης και συμβολισμού, χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο βρέθηκε το 1928 σε αγρό στην περιοχή της Κνωσού και έχει χαρακτηριστεί ως "Το δαχτυλίδι του Μίνωα" (1500-1400 π.Χ.).
Σύμφωνα με τον Μεσαρίτη Χαρτογράφο, Περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Σπυριδάκη, το δαχτυλίδι απεικονίζει έναν τρισδιάστατο προοπτικό χάρτη, του φαραγγιού της Κνωσού όπου αποτυπώνεται ένα ιερό τοπίο (το ιερό κορυφής του Γιούχτα, την τεχνητή λίμνη και τα δύο ιερά). Το ιερό τοπίο του δαχτυλιδιού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αντιγραφή από το αρχέτυπο ιερό τοπίο της Φαιστού, του αρχαίου φαραγγιού της, του Μεγάλου Φυσικού Ναού της θεάς Ευρώπης.
Από τον κόλπο του Τυμπακίου οι αρχαίοι, μας λέει ο Σπυριδάκης, έβλεπαν το Ψηλορείτη να μοιάζει με λευκό Ταύρο με λευκά κέρατα, όταν ήταν χιονισμένος, φυσικά διπλά κέρατα που μοιάζουν με ιερό διπλού Πέλεκυ των Μινωιτών (Σέλα του Διγενή). Και δημιουργήθηκαν έτσι τα πρώτα ερεθίσματα του θεού Ταύρου, της θρησκείας των Μινωιτών και ο Πολιτισμός της Φαιστού, ο πρώτος Πολιτισμός της Ευρώπης.
Όλα αυτά αναλύονται στο βιβλίο του Μιχάλη Σπυριδάκη "Το δαχτυλίδι του Μίνωα και ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης: Οι συμβολισμοί και οι συσχετισμοί" (Εκδόσεις Μύστις) που θα παρουσιαστεί και στη Μεσαρά, συγκεκριμένα στο Τυμπάκι στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου -Λυκείου Τυμπακίου, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, με την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού και των τοπικών φορέων.
Την παρουσίαση θα τιμήσει με την ανάλυσή του ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας Νίκος Ξηροτύρης του Πανεπιστημίου Θράκης. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η Ειρήνη Μαράκη, καθηγήτριας Φιλολογίας
πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά